Мед Атлант

10 незручних питань до Оксани Савчук

Свободівка, екссекретар Івано-Франківської міськради Оксана Савчук обіймала посаду з 2015 року. Активна у соцмережах, на посаді любилазайматисяпитаннями освіти і висадки квітів, називає себе командним гравцем. Недавно вона перемогла на 83-му окрузі з центром в Івано-Франківську на виборах до Верховної Ради. За неї проголосували 46,67% містян. Савчук вдвічі випередила свого найближчого конкурента Андрія Сторожука зі «Слуги народу». Більше про її життя і побут дізналося «МІСТО».

Пані Оксано, чому ви вирішили балотуватися у Верховну Раду?

У Франківську відбувсяпраймеріз. Міський голова на своєму сайті та з наметів по місту оголосив, що люди можуть обирати, хто з депутатів міської ради, з команди міського голови може балотуватися. Отримала найбільшу підтримку іванофранківців, тому мене висунули. Місту потрібна та людина, яка буде продовжувати і відстоювати справи, які розпочав міський голова в Івано-Франківську, тому я й вирішила балотуватися.

У міській раді Ви на себе брали жіночісправи: садочки, квіточки. Вас це не ображало, а де ж рівність?

Я командний гравець. У нашій команді кожен має свій напрям, і це правильно. Звичайно, що найбільші об’єкти курує міський голова. Це нормально. Він інформує мешканців, де і як зроблено. На цей час у моїх повноваженнях було курування гуманітарної сфери, і я займалася, власне, цим напрямом.

Насправді багато чого я навчилася і роблю. Просто є речі масові, вони більше запам’ятовуються. Складно собі уявити, та коли ми розпочали будівництво першої відпочинкової зони на Каскаді, мені довелося вникнути у проєкт, усі державні будівельні норми, інфраструктурні речі, вибирати все, що стосується вуличних меблів, дитячих майданчиків, дбати за те, щоб там була повністю заасфальтована дорога. Тоді я це робила як депутат. І зараз, повірте, у рамках конкурсупроєктів місцевого самоврядування, які курує секретаріат міської ради, буваю з мешканцямина всіх об’єктах, вникаємо в питання ремонту покрівель, каналізацій, заміни електропроводки на сходових клітках, електромереж. Мої знання значно поглибилися, я люблю речі, які об’єднують громаду, і хочу їх до людей донести.

Центр освітніх інновацій– це взагалі як моя дитина: знаю, скільки розеток у кожній кімнаті і які двері мають бути, бо я цим опікувалася. Мене питають, чи вмію я зробити ремонт, і я відповідаю, що на цій роботі навіть цього навчилася.

В Івано-Франківську провели «Місяць здоровя»,аналізи на онкомаркери за направленням лікарів мешканці могли здати в лабораторії «Сінево», про яку є багато негативних відгуків. Чомувибір впав саме на неї?

Фактів, щоб аналізи були неправильними, чи інших проблем із лабораторією, у нас не було. Онкомаркери – дорогі, їх погодилися безкоштовно робити саме там. Більшість наших медзакладів порадили «Сінево», а основні аналізи ми робили своїми силами.

«Місяць здоров’я» ми проводили другий рік поспіль. Цей проєкт дає можливість прийти до лікаря в усіх п’яти поліклініках міста і трьох жіночих консультаціях без черги і попереднього запису та безкоштовно здати аналізи. Також можна пройти огляди в лікарів для чоловіків (урологів і супутніх) і для жінок (гінеколога, мамолога, УЗД тощо). Цього року до нас також приєдналася одна з найбільших лабораторій в Україні – «Сінево». Завдяки співпраці ми направили 143 мешканців за рекомендаціями лікарів на обстеження на онкомаркери. Тобтоогляд проводили в поліклініках, а якщо була потреба перевірити наявність онкології – людей направляли до цієї лабораторії.

Публічність породжує і розмови. Одна з основних –люди вважають, що «Свобода» піариться за кошти міського бюджету. Про це не писав лише лінивий. Як вважаєте, це правильно? І чи знаєте, скільки коштів на рекламу «Свободи» було витрачено, наприклад, від початку року?

Людям завжди цікавіші чутки, а не правда. Проте де такі факти?Так, ми висвітлюємо свою діяльність. Ми не можемо подобатися всім, це правда, але нам важливо виконувати ті програмні тези, за які нас обрали. Ми щодня їх виконуємо. А подобається це людям чи ні – вирішуватимуть вони. Гроші міського бюджету йдуть на розвиток міста, благоустрій дворів, ремонт доріг, на закупівлю нового комунального транспорту, на виплати заробітних плат освітянам і медикам, які перед ними заборгувала держава. Це можна побачити, можна прокоментувати. Ми просто якісно виконуємо свою роботу. Як секретар міської ради я взагалі намагаюся показати роботу депутатів з іншої сторони. Ба більше, ми три роки тому змінили сайт міської ради, кожного тижня в кімнаті депутатів є прийом, ми з цього робимо подію і повідомляємо. Немає значення, яка партія, – всі депутати, всі працюють для громади.

Влада відправляє пенсіонерів відпочивати упозаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Лімниця». Кажуть, що найчастіше туди їздять пенсіонери саме з вашого округу…

Це точно неправда. Якщо в Департаменті соціальної політики зможуть надати вам такі дані ‒ йдіть, перевіряйте, бо ця інформація однозначно не відповідає дійсності. Чому я можу це ствердно сказати? Я просто двічі була в «Лімниці» і, якщо й знала одну людину, то це була людина не з мого округу, це просто була дуже активна пані,ми часто бачимося на різноманітних заходах, причому від різних партій і просто від міста. Це переважно люди активні, вони між собою спілкуються. Я навіть можу вам сказати, що я не знаю, як туди набирають людей, я не дуже втручаюся в цей процес. Для цього є відповідні структурні підрозділи. Нам важливо, щоб люди поїхали –відпочили, оздоровилися, набралися вражень. До речі, ми охопили всіх людей, які весною хотіли відпочити у«Лімниці».

Закриймо тему чуток. Цього року ЗМІ писали, що «Оксана Савчук дає своїм подругам можливість освоїти бюджетні кошти поза конкурсом». Йдеться про ТОВ «Західполімеркомплект»та Уляну Павликівську.

Знаєте, з цього приводу можу сказати те ж, про що я говорила на початку інтерв’ю. Це як в анекдоті: «Ваша донька не зовсім хорошої поведінки?» – «Та в мене взагалі-то син».– «А ви тепер це доведіть!»

Я не можу довести того, чого в мене немає. Це як пришити коневі п’яту ногу: він і на чотирьох добре бігає, а йому ще намагаються щось прикрутити. Я думаю, що всі люди, які знають мене і знають мою діяльність, розуміють: якщо ти у політиці – тобі намагатимуться «пришити» все можливе і неможливе. Мені шкода людей, які це поширюють без жодних фактів чи причин.

Відійдімо від депутатства. На вас колись була зареєстрована фірма, до 2016 року. Потім інформація про вас зникла, і наразі зазначений лише один засновник – член виконкому Михайло Сеньків. Чому віддали бізнес? Ви не справлялися чи продали його? І яка доля компанії?

Усе дуже просто: коли міський голова висунув мою кандидатуру на посаду секретаря міської ради, я припинила будь-яку підприємницькудіяльність. Станом на сьогодні я займаюся виключно державною службою і депутатською діяльністю як секретар міськради, у межах своїх повноважень. Повірте, якщо я роблю щось, то самовіддано.

Що ж стосується ТОВ «Комунальні інвестиції», то не маю жодного відношення до цього товариства, і тим паче яка його доля і чим воно займається, сказати не можу. Питайте в ТОВ «Комунальні інвестиції».

 

Про відданість справі. Вам як жінці вистачає часу для дому і сім’ї? Не відчуваєте провини перед родиною?

Звичайно, бувають моменти, коли потрібно раніше піти чи довше затриматися, це правда. Але я завжди стараюся знайти час, щоб поспілкуватися зі своєю дитиною. Кожного ранку везу його у дитячий садочок, ми спілкуємося, я його і забираю із садка. Є винятки, але переважно ми стараємося разом проводити багато часу. На вихідні намагаємося поїхати кудись із сім’єю хоча б на день, на пів дня. Щодо хатніх моментів – ми з чоловіком ділимо ці обов’язки. У нас невелика квартира, тому ми все встигаємо ‒ і спільне прибирання триває близько 40 хвилин. Насправді все в синергії – і робота, і сім’я. Все можна поєднати, головне –мати бажання. Звісно, інколи щось не встигаємо, але ми маємо сімейні правила і намагаємося одне одному допомагати і зрозуміти. До того ж у мене вдома два чоловіки ‒ ми в дружній команді і живемо, і творимо, і відпочиваємо.

Ви знаходите час на роботу і сімю, а коли ви вишукуєте час на догляд за собою? Робите це самі чи частіше відвідуєте салони?

Насправді, якщо тебе оточують хороші люди, то на роботі ти втомлюєшся фізично, а морально відпочиваєш. Уміській раді та і серед моїх подруг – люди, які щодня багато працюють. Але всі ми знаходимо час, щоб завжди гарно й охайно виглядати. За допомогою інтернету можна купити багато речей, салонні послуги надають увечері й увихідні дні. Я завжди можу потрапити у салон або в центрі, або ж недалеко від свого дому. Переважно ходжу до майстрів, яким я довіряю, які знають мене і розуміють, що мені треба, можуть підлаштуватися під мій графік.

Для публічної людини дуже важливий стиль. Бо франківці звертають увагу абсолютно на все. У питаннях стилю ви покладаєтесь виключно на себе чи, можливо, є людина, яка вам допомагає?

Покладаюся виключно на свої емоції. Це, можливо, десь у Києві таке є, у нас жінка багатогранна, вона може все: і ремонти робити, і керувати фірмою, і мати гарний вигляд. Дослухатися можна до порад подруг, чоловіка. Інколи з чоловіком можемо порадитися, він готовий приділити час тому, щоб ми разом щось купили. Його думка мене цікавитьнайперше. Що стосується моїх подруг, багато хто може написати: «О, бачила тебе у фейсбуці, мені там сподобалося». Ну, я одразу розумію, що це плюс. Ви знаєте, в Івано-Франківську є неймовірна кількість магазинів, де можна все купити. І якщо колись ми їхали у відрядження та намагалися вишукати одну-дві години після справ для шопінгу, то зараз у цьому немає жодної потреби. У нас у місті єй чимало талановитих людей, які шиють одяг, але я прихильниця того, щоб придбати вже готовий. Я не фанатка особливих гардеробів і шопінгів, люблю купувати одяг, у якому буде комфортно працювати згідно з необхідними дрескодами. Сентиментів до конкретного вбрання немає. Дуже багато речей я не тримаю вдома, якщо я в чомусь не ходжу, то можу віддати чи викидаю.

Автор: Марта Баранецька

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 28

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...