Мед Атлант

Правосуддя по-облрадівськи

У п’ятницю, 15 листопада, відбулася виїзна сесії обласної ради у Яремче, загалом вона була присвячена питанням спорту, але виноситься на неї одне суттєве питання – виконання рішення суду, згідно якого обласна рада за результатами розгляду заяви товариства має надати ТДВ “Рогатинпісок” гірничий  відвід для розробки Москалівського родовища піску.

Виїзна сесія у Яремче. Фото із сайту обласної ради

Сам голова облради Олександр Сич ще на засіданні президії обурився, що “вперше в каденції суд просить не винести питання на розгляд сесії, не розглянути, а надати дозвіл. Можливо, нам треба з цього приводу звернутися до кваліфікаційної комісії суддів?”.

У такому ж дусі це питання винесли і на саму сесію. Результати голосування виявилися доволі передбачувані – депутати за рішення не проголосували. Що ж далі?

Ще на тій же президії юристи облради попереджали – невиконання рішення суду потягне за собою відкриття кримінального провадження.

“Є рішення суду, ухвалене іменем України, яке набрало законної сили і яке підлягає обов’язковому виконанню, як згідно з процесуальним законодавством, так і згідно з Конституцією України, – наголошує директор ТДВ “Рогатинпісок” Іван Боднар. – Але головуючим на засіданні депутатам це подається як те, що їх до чогось зобов’язують, а ще сам прямо звинувачує суд у корупції”.

Але де корупція? Директор роз’яснює що процедура виконання рішення судів чітко прописана в законодавстві і держава гарантує виконання рішення суду, зокрема: у добровільному порядку облрада рішення не виконала, тож зараз Департаментом державної виконавчої служби Міністерства юстиції України відкрито виконавче провадження, щоб виконати це рішення суду у примусовому порядку. За першою заявою державної виконавчої служби облрада рішення не виконала, внаслідок чого накладено штраф. Зараз ситуація повторилася. Тож виходячи з вимог чинного законодавства повинно бути накладено ще один штраф. А тоді виконавча служба зобов’язана звернутися з поданням до правоохоронних органів для порушення кримінального провадження, тому що невиконання рішення суду, яке набрало законної сили, будь-якою посадовою особою, у тому числі депутатським корпусом обласної ради, є кримінально караним діянням.

Саме ж керівництво підприємства вважає, що частиною депутатського корпусу просто маніпулюють. “Уже протягом багатьох років депутатам це питання подається, як “от вони видобувають без дозволів, у них нема ніяких документів, і результати голосування за будь-яке рішення, де згадується ТДВ “Рогатинпісок”, наперед відомі. Бо так подається воно головуючим і окремими депутатами, ситуації не роз’яснюють взагалі”, – обурюється директор.

Фото із сайту облради

Тяганина з відводом тягнеться ще з 2013  року. “Тут варто наголосити, що на сесію кожен проєкт рішення з питання надання гірничого відводу готує ОДА, тож вони пройшли управління екології, юридичний департамент і всі інші профільні структурні підрозділи. Є спеціальна постанова Кабміну, де прописані всі документи, які треба подати. Ми все подали. Всі структурні підрозділи ОДА завжди давали позитивні висновки і направляли проекти рішень на розгляд сесії. Більше того, навіть юристи облради їх завжди візували без зауважень, а це означає, що всі проекти рішень про надання товариству гірничого відводу відповідали вимогам чинного законодавства. Проте, депутати не голосують, бо це їм так подають”, – заявляє Боднар.

Чи не основним з аргументів головуючого на засіданні є те, що ТДВ “Рогатинпісок” і без гірничого відводу здійснює видобуток. “Але чомусь депутатам не говориться про те, що на частині Москалівського родовища підприємство має право видобувати, оскільки у нас є всі дозвільні документи, зокрема: спеціальний дозвіл, гірничий відвід наданий Держпрацею і договір оренди землі. Протягом останніх 5 років ми просимо гірничий на іншу частину родовища, яка, станом на сьогодні, не розробляється”, – пояснює він.

Справа дійшла до суду, оскільки у 2018 році облрада взагалі прийняла рішення – яким відмовила у наданні “Рогатинпіску” гірничого відводу та на сесії було озвучено: “звертайтеся до суду”.

“Суд – так суд. Ми звернулися до Івано-Франківського окружного адмінсуду, пізніше і до Восьмого апеляційного адмінсуду, які вивчили всі документи, залучили юристів з облради і так далі. І винесли рішення – яким визнали рішення облради про відмову НЕЗАКОННИМ і зобов’язали облраду повторно розглянути наше питання і прийняти рішення про надання гірничого відводу.

З рішенням можна ознайомитися тут – http://reyestr.court.gov.ua/Review/83632415

Саме це рішення суду і відмовляється виконувати рада, тим самим перешкоджає здійсненню товариством господарської діяльності, що також є кримінально караним діянням.

Зі свого боку керівництво обіцяє, що буде виводити справу у максимально публічну площину. Оскільки така позиція облради призвела до того, що підприємство зараз працює лиш на 30% своїх потужностей, про розвиток взагалі мова не іде. Страждає від того і місцевий бюджет, оскільки міг би отримувати значно більші доходи у вигляді рентної плати за користування надрами і орендної плати за землю. “Ми будемо ходити на сесії, просити слова для виступу нашого представника, залучати пресу, щоб всі розібралися у ситуації. Виходить, що облрада готова витрачати кошти обласного бюджету на сплату штрафів за невиконання рішення суду (варто звернути увагу, що їх розміри чималі від 5 до 17-ти тисяч гривень), проте не готова приймати рішення, наслідком яких будуть додаткові надходження до місцевих бюджетів”, – підсумовує директор.

“Залишаються риторичні запитання, – наголошує Іван Боднар. – Чи повинні депутати дотримуватися вимог чинного законодавства, зокрема, Конституції України? Чи уповноважена рада тлумачити законодавство на власний розсуд?”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...