Мед Атлант

«Shevchenko» – найкращий архітектурний проєкт 2019 року

Архітектура – одна із найбільш незвичайних наук сучасності, тісно пов’язана з творчістю, креативним мисленням, бурхливою уявою та оригінальними ідеями, наука, яка поєднує в собі і красу, і користь.

Саме бурхлива уява та оригінальні ідеї – це те, чим керуються архітектори Міжнародної будівельної компанії «M GROUP DEVELOPMENT» у розробці проєктів для житлових комплексів. Вони докладають максимум зусиль, аби будинки відповідали як потребам, так і естетичному смаку майбутніх мешканців. І, як показує практика, недарма.

Нещодавно один із житлових будинків «M GROUP DEVELOPMENT» визнали найкращим архітектурним проєктом 2019 року в огляді-конкурсі від Національної спілки архітекторів України.

НСАУ (Національна спілка архітекторів України) – це всеукраїнська творча спілка, яка об’єднує на добровільних засадах професійних архітекторів України. Щороку спілка організовує різноманітні конкурси серед архітектурних проєктів. Цього року свої сили вирішив спробувати і франківський архітектор Ярослав Миколайович Дорошенко, подавши заявку на участь у конкурсі з проєктом «Shevchenko», який є одним із успішно реалізованих об’єктів Міжнародної будівельної компанії «M GROUP DEVELOPMENT».

«Було неймовірне бажання представити наше Прикарпаття та Івано-Франківськ на всеукраїнських конкурсах. У нас не так багато нових будинків, якими можна хвалитися на такому рівні. Саме проєкт «Shevchenko» брав участь у двох конкурсах – Ukraine Urban Awards та Премія Національної спілки архітекторів України. До першого ми не встигли добре підготуватися, а для другого замовили талановитого фотографа, який нам допоміг краще презентувати наш реалізований проєкт», – розповідає Ярослав.

У День архітектора, 1 липня, у Свірзькому замку під час архітектурного фестивалю «Вежа» оголошували результати конкурсу. У номінації «Багатоповерхові житлові будинки (реалізація)» перемогли архітектори Дорошенко Ярослав Миколайович та Процик Оксана Степанівна з проєктом багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення на вул. Т. Г. Шевченка, 45, в Івано-Франківську. Церемонія нагородження відбулася 4 липня в Києві, в будинку Національної спілки архітекторів України.

«Дуже зрадів перемозі, адже це найпрестижніша нагорода в галузі архітектури України. У конкурсі беремо участь регулярно. Минулого року інший проєкт став лауреатом, а вже цього року ми перемогли з реалізованим проєктом клубного будинку «Shevchenko», – розповідає переможець номінації.

Ярослав Миколайович Дорошенко вже більш як 15 років працює архітектором. Вибір професії, каже, не був проблемою, адже ще у школі цікавився архітектурою, а батьки-архітектори прививали любов до цієї науки з дитинства. Династія, іронізує Ярослав. Найбільше в професії йому подобається сам процес створення та можливість бачити, як це реалізується і приносить людям щастя.

Ідея створення проєкту «Shevchenko» виникла в кінці 2013 року, коли власник компанії «M GROUP DEVELOPMENT» Іван Мельник звернувся до Ярослава з пропозицією запроєктувати на цій ділянці будинок.

«Мені було дуже цікаво попрацювати на одній із найкрасивіших вулиць Івано-Франківська. Одночасно й відчував за собою певну відповідальність за такий серйозний проєкт», – згадує архітектор.

Над проєктом працювали понад рік. Довго тривав пошук об’ємного вирішення будинку. Трохи менше часу пішло на саму розробку робочої документації командою з 10 людей.

Так було успішно створено та втілено в реальність нереальний житловий будинок «Shevchenko» – інфраструктурний проєкт в самому серці Івано-Франківська, елітний клубний будинок для поціновувачів стилю та вишуканості.

За словами Ярослава, це єдиний унікальний проєкт, який на 99% відповідав реалізації. Практично усі такі задумки, як алюмінієві вікна, вентильовані фасади, колективні димоходи, експлуатована плоска покрівля, були втілені тут. Для мешканців будинку також передбачено підземний паркінг, заїзд до якого з двору, дитячий майданчик та відпочинкову зону.

«M GROUP DEVELOPMENT» – дуже амбітна, креативна компанія, яка любить свої проєкти. Кожний задум девелоперів є унікальним і не повторюється. Варто відзначити і роль будівельної компанії у перемозі в конкурсі. Будівельники використали найкращі та найдорожчі матеріали і технології, які зараз доступні. Звичайно, якщо б компанія не постаралась, ми б не виграли у номінації реалізація. Хіба як проєкт. А кому цікаві проєкти, якщо вони не матеріалізуються?» – каже Дорошенко.

Найважливішим здобутком будинку, за словами архітектора, є те, що він грамотно вписується в середовище міста – не перевищує сусідніх будинків, є пропорційним і не «кричить»: «Я тут головний!»

«Це якісна рядова забудова. Як мінімум, такий вигляд мали б мати нові будинки в нашому місті. Але, на жаль, інші компанії, що будують на цій важливій вулиці, не є відповідальними перед містом, створюючи 8-12 поверхові споруди. А люди, які це купують, є співучасниками «злочину», – підсумовує Ярослав.

Архітектор також розповів, що найскладнішим у процесі роботи було узгодження проєкту з самим містом – громадські обговорення з сусідами, містобудівельна рада, фейсбук-дискусії… Цікавим етапом, каже, були передпроєктні дослідження ситуації навколо ділянки – сусідніх будинків та самої вулиці Шевченка. Для цього доводилось вивчати усі пам’ятки архітектури і навіть створити інтерактивну карту пам’яток усього міста.

Вулиця Шевченка, на якій розташований будинок, – одна з найкомфортніших для проживання в Івано-Франківську. Ярослав зазначає, що на створення проєкту «Shevchenko» надихала саме вона: «Тут є дуже цікаві будівлі різночасового періоду (ХІХ-ХХІ століття) і, відповідно, різного стилю архітектури (класицизм, історизм, сецесія, модерн, функціоналізм). Кожна епоха залишила свій архітектурний слід. Головною ідею проєкту було не нашкодити, а навпаки – доповнити вулицю сучасною будівлею XXI століття».

Автор: Вікторія Пасайлюк 

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 28

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...