Мед Атлант

Вистава-спогад “Фелікс Австрія” перенесе глядачів у Станіславів ХХ ст. ВІДЕО

В Івано-Франківському драмтеатрі показали, що відбувається за лаштунками вистави “Фелікс Австрія”.

“Фелікс Австрія” – вистава-спогад на дві дії  за мотивами однойменного роману письменниці з Івано-Франківська Софії Андрухович у постановці головного режисера Франківського драмтеатру Жюля Одрі.

Художницею костюмів стала Олеся Головач, хореографом – Дмитро Лева.

Історія вистави розпочалася з виходу у світ книги французькою. Жюль Одрі її прочитав і вирішив її інсценізувати. Режисер та актори відвідали екскурсію старим Франківськом Марії Козакевич.

У виставі покажуть поетизовану епоху Австро-Угорщини. Тут буде і галицька кухня, і вишукані манери, і мультикультурність Станиславова… У центрі – історія двох дівчат (їх грають Надія Левченко та Іванна Сірко – “два дерева, які переплелися”), життя яких тісно пов’язані. Це казка про самотність, справжню любов. Роль Петра Сколика виконує Юрій Вихованець.

Прем’єра відбудеться сьогодні, 29 листопада. Також виставу зіграють 30 листопада. На грудень усі квитки розкуплені.

Ростислав Держипільський назвав прем’єру найексклюзивнішою – за твором “Фелікс Австрія” вистав ще не ставили. Під своїм кутом зору Одрі може свіжо показати наше місто та історію.

Мені подобається та естетика, в якій працює Жюль. Якось так м’яко, ніжно, непомітно. Те, як він вибудовує простір, роботу акторів. Я опиняюся в їхніх сітях. Такий театр мені до душі. Я щасливий, що в нас у театрі є Жюль, і є такий театр, – зауважив Ростислав Держипільський.

Вистава психологічна, її треба переживати разом з персонажами. Спробувати поглянути на героїв очима Стефи. В акторів було нелегке завдання: грати не по діях – як відбувалося насправді, – а як це бачить Стефа, головна героїня. Кожна ситуація на сцені – то певний спогад. І глядач поринає в нього разом з дівчиною, бачить персонажів так, як вона.

Після “Калігули” відчуваю, що ми можемо робити тут велике мистецтво. Це буде інша вистава, ніж про тирана. Ми хочемо показати, як пам’ять маніпулює нами, як ми все життя намагаємося не бачити своєї самотності, як важливо любити себе, – підкреслив Одрі.

Вистава також і про любов режисера до Франківська. Режисер опановує українську мову, у нього добре виходить .

Одрі розповів про першу зустріч з авторкою роману “Фелікс Австрія” Софією Андрухович. Каже, було страшно. До слова, це перше інсценування для режисера твору жанру роману. А ту ще й авторка “жива”. Вони чотири години говорили про місто, музику, театр, життя. Софія Андрухович дала волю режисеру втілювати власні ідеї.

Фото з допрем’єрного показу вистави, Франківський драмтеатр.

МІСТУ вдалося подивитися виставу на допрем’єрному показі. Дійство на камерній сцені справді заворожує.

Глядачів перенесли у Станіславів початку ХХ століття. Головна героїня Стефа пригадує своє життя, коли в сім’ї Аделі та Петра з’являється хлопчик – Фелікс.

Стефа готує рибу, юшку, варить узвар з порічок. Свариться з Аделею, але мусить їй служити. Її любов  – “надійна, незмінна, вічна. Вічна і непорушна, як Австро-Угорська імперія”.

 Тут буде магія, трохи еротики, багато Станіславова, а значить – і кожного з нас.

Читайте також: Усі ми трохи Калігула: які питання ставить вистава Франківського драмтеатру? ФОТО / ВІДЕО.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...