Мед Атлант

На Андрія франківців кличуть на прощу до Катедри

В п’ятницю, 13 грудня, у Франківську відбудеться традиційна проща вірних Івано-Франківської архиєпархії до Катедри.

Про це повідомили сьогодні, 10 грудня, на прессконференції з нагоди події.

Проща пройде на честь блаженних новомучеників Івано-Франківських. Це Іван Слезюка, Симеон Лукач та Григорій Хомишина. А також з нагоди 30-ліття легалізації УГКЦ.

Літургію очолить архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин. Вона розпочнеться об 11:00.

В храмі виставлять мощі та ікони блаженних. Також можна буде отримати повний відпуст – піти до сповіді та причастя. Окрім того, о 16:00 в драмтеатрі відбудеться урочиста академія «З Богом у серці», присвячена 30-літтю легалізації Української Греко-Католицької Церкви.

Урочиста академія складатиметься з театралізованого дійства про життя блаженного, друга частина – виступ творчих колективів про вихід церкви з підпілля, – розповів Отець Андрій Черненко, віце-ректор духовної семінарії.

30 років тому церква вийшла з підпілля. Тоді священники проявили мужність, сказали, що вони хочуть користуватися усіма правами. Вони не боялися репресій, радянської влади, – розповів віце-ректор духовної семінарії митр. прот. Борис Гобир про події, яким присвячена проща та академія.
Він додав, що тоді почалися служіння в храмах Галичини, біля закритих дверей. 19 серпня відбулося перше напівофіційне богослужіння біля церкви Дмитрія у Пасічній. Вже 29 листопада видали закон, що в СРСР дозволено реєструвати греко-католицькі громади. Відтоді почали відкривати храми.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...