Мед Атлант

Прикарпатські депутати затвердили бюджет на 2020 рік

Сьогодні, 13 грудня, проходить 33 сесія обласної ради сьомого демократичного скликання.

На ній депутати затвердили обласний бюджет на 2020 рік.

Відповідно до нього доходи обласного бюджету становлять 2 млрд. 989 млн., у тому числі загальний фонд складає 2 млрд. 284 млн., а спеціальний 7 млн. Слід зазначити, що це менше на 5.3 мільярда гривень, ніж минулого року. На це є ряд причин.

По-перше, субсидіями буде займатися безпосередньо Міністерство соціальної політики. Тому сума цієї субвенції не входитиме в обласний бюджет. Також зараз триває медична реформа. Тому заклади отримуватимуть фінансування безпосередньо від Національної служби здоров’я.

Пріоритетом на наступний рік є дороги. На них виділять 522 млн. Це більше на 170 мільйонів, ніж минулого року. 8 млн. передбачено на придбання житла для дітей-сиріт. 750 млн. видатків закладена сума на виплату зарплати працівникам бюджетних установ.

Резервний фонд складає 5 млн. гривень.

Довідково: державний та місцеві бюджети в Україні формують з двох частин: загального і спеціального фондів. Через загальний фонд «перекачують» кошти, призначені для виконання державою та органами місцевого самоврядування загальних функцій (надання освітніх і медичних послуг, соціального захисту, оборони і т. д.). У ці ж сфери перерозподіляють і кошти спеціального фонду, але з однією суттєвою відмінністю – вони мають конкретні, чітко визначені джерела наповнення і напрями використання.

Наприклад, у 2019 році розвиток дорожнього господарства фінансуватимуть через зарахування до спецфонду держбюджету 75% надходжень акцизу з пального і транспортних засобів, ввізного мита на нафтопродукти та транспортні засоби, а також 100% надходжень від плати за проїзд автомобільними дорогами. А кошти від розмитнення ввезених на територію України в період з 1 січня 2015 року до 25 листопада 2018 року автівок (розмитнення «євроблях»), які надходитимуть до спецфонду держбюджету, будуть джерелом фінансування дефіциту коштів Пенсійного фонду. За бюджет з поправками проголосували 57 депутатів. Рішення прийняли.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...