Мед Атлант

Літні на зимові: чи змінюють шини у громадському транспорті? ВІДЕО

З приходом зимового сезону водії повинні змінити шини. Це важливо, адже літні й зимові шини мають зовсім інші характеристики. А чи «перевзувають» гуму у громадському транспорті? Відповідь на це питання дізнавалося МІСТО:

В Івано-Франківську перевіряють маршрутки. На порушників складають протоколи та приписи.

17 грудня частина автобусів перевізників Й. Аннюк та В. Олексюк були неналежно прибрані, інформаційних матеріалів не було, пасажирські сидіння бажали кращого. У ТзОВ «Приватавтотранссервіс» порушень не виявили.

При перевірці «Кориди-транс» чотири автобуси не допустили до виїзду.

Обстеживши маршрутки Володимира Сохана, виявили невідповідність автомобільних шин встановленим вимогам, пошкодження лобового скла, відсутність інформації про перевізника в транспортних засобах.

Перевізникам із зобов’язанням підготуватися до зимового періоду надіслали відповідні листи. Передусім слід змінити гуму, перевірити систему обігріву, гальмівну систему, каже Андрій Гіглюк, начальник управління транспорту та зв’язку. Перевіряють транспортні засоби при виїзді на маршрути УТіЗ спільно з управлінням патрульної поліції та «Укртрансбезпеки».

«УТіЗ має права накладати фінансові санкції на перевізника за порушення умов договору, – зазначає Гіглюк.

Перевізники змінюють гуму за власні кошти. Жодних фінансів з міського бюджету вони не отримують. Зароблене повинні вкладати у покращення якості перевезення пасажирів. Сюди ж і безпека руху. Без цього перевезення здійснювати не можна. Не завжди, за словами Гіглюка, є розуміння з боку перевізників, адже йдеться про додаткові витрати. Шини не нові, але вони є.

Олег Стахів,  керівник Спілки перевізників зауважує, що поняття «зимова шина» не існує. Колеса у маршрутках можуть бути діаметром 12, 5 та 17, 5. Це або «літні» колеса, або «всесезонні». Переважно у маршрутках останні.

«Ми на зиму швидше оновлюємо шини – ставимо новий протектор», – каже Стахів.

Кожне підприємство перевіряє стан транспорту при виїзді на маршрути та в’їзді в автопарк. По суті, немає підготовки до літа чи зими – підготовка щоденна.

Готуватися до зими «Електроавтотранс» починає влітку. Це проведення тендерів та планові ремонти, заміна опори контактних мереж.

Цього року підприємство закупило шин на 650 тисяч гривень.

«У нас немає літніх чи зимових шин. Регламентно – це шини, які треба поміняти перед зимою, щоби був протектор достатньої висоти», – зауважив керівник КП Віталій Голутяк.

Також перевірили систему опалення, замінили десять аварійних опор. У зимовий період особливо звертають увагу до витоку струму на корпус тролейбусів.

«Дуже сильно наша робота залежить від того, наскільки якісно будуть розчищені дороги. І посипані спецчастини, необхідні для нас: розворотні кільця, стрілки, пересічення, там, де тролейбус повинен зменшувати швидкість», – підкреслює Голутяк.

Маршрутні транспортні засоби, які перевозять людей, мають відповідні технічні вимоги, розповідає Віталій Слівінський, старший інспектор відділу безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції. Патрульні при перевірці звертають увагу на шини з відповідним малюнком протектора: на одну вісь повинні встановити шини з однаковим малюнком протектора й одного виробника; також зовнішні світлові прилади мають бути справними; аварійний вихід не заблокований; повинні бути вогнегасник та аптечка. Усі маршрутки перед рейсовим перевірять механіки.

Віталій Слівінський зауважує, що чинним законодавством не передбачена відповідальність водіїв за незмінені шини.

Водії повинні самі розуміти, бути свідомими, що вони перевозять людей і відповідають за їхнє життя на здоров’я. Якщо взяти зимовий період – мають бути відповідні шини з відповідним протектором. Зимова шина має спеціальні властивості – вона не твердіє на морозі, як літня, її коефіцієнт щеплення з дорогою кращий, – каже Слівінський.

Патрульна неодноразово наголошують перевізникам на вчасній зміні шин, аби не будо ДТП з тяжкими наслідками.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...