Мед Атлант

Поліція Франківщини нагадує: за “незаконну” ялинку – штраф

У новорічно-різдвяні свята поліція Франківщини перевірятимуть усі можливі місця реалізації ялинок, а також проводитимуть перевірку транспортних засобів щодо законності перевезення хвойних дерев.

Слід зазначити, що всі офіційно зрублені новорічні ялинки мають бути оснащені пластиковими бірками чи стрічками зі штриховим кодом, нагадують в обласній поліції. За ним перевіряється інформація про місце придбання дерева.

Продаж нелегальних ялинок тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність:
– ст. 65 КУпАП (незаконна вирубка, пошкодження і знищення лісових культур і молодняка) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 гривень і на посадових осіб – від 119 до 204 гривень;

– ст. 159 КУпАП (порушення правил торгівлі на ринках) тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17 до 51 гривні;

– ст. 160 КУпАП (торгівля з рук у невстановлених місцях) тягне за собою накладення штрафу від 17 до 119 гривень з конфіскацією предметів торгівлі або без такої, або накладення штрафу від 102 до 255 гривень з конфіскацією предметів торгівлі.

Мешканці, які куплятимуть ялинки без відповідного чіпа також будуть притягуватись до адміністративної відповідальності.

Якщо незаконна вирубка хвойних культур буде здійснена у лісах та інших захисних насадженнях і спричинить істотний збиток – у таких протиправних діях убачатиметься склад злочину, передбаченого ст. 246 КК України (Незаконна вирубка лісу).

Читайте також: Де на Прикарпатті можна придбати новорічні дерева.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...