Мед Атлант

В Снятинському районі створили патронатну сім’ю

3 січня підписали договір про надання послуги з патронату над дитиною між Снятинською районною державною адміністрацією та патронатним вихователем.

Патронат над дитиною— це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Послугу патронату над дитиною закріплено постановою Кабінету Міністрів №148 від 16.03.2017р. “Деякі питання здійснення патронату над дитиною”.

Патронатна сім’я (патронатний вихователь і його помічник – інший повнолітній член цієї сім’ї) стала альтернативою притулку або центру соціально-психологічної реабілітації, куди прямує дитина, що опинилася в складній життєвій ситуації. Патронатна сім’я стає тимчасовим притулком для дитини, після перебування в якому вона або повертається в свою власну (коли батьки або законні опікуни вирішать свої проблеми), або влаштовується в нову сім’ю – до прийомних батьків, опікунів або в дитячий будинок сімейного типу, якщо біологічні батьки за цей час будуть позбавлені батьківських прав.

Хто може стати патронатним вихователем?
Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі з уповноваженим закладом здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім’ю (від 3 до 6 місяців), та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час перебування. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які пройшли курси спеціальної підготовки; відповідають іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві.
Патронатним вихователям виплачується грошова винагорода за надані послуги та соціальні виплати на дитину, влаштовану в сім’ю.

Наш патронатний вихователь спільно з помічником пройшли успішно первинний відбір (збір необхідних документів), професійне навчання за Програмою підготовки патронатних вихователів, отримали рекомендації обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та досвідчених тренерів, психологів України про готовність надавати послугу патронату над дитиною. Створена в нашому районі патронатна сім’я є другою в Івано-Франківській області. Сподіваємось, що завдяки функціонуванню патронатної сім’ї зможемо разом допомогти не одній дитині, яка опинилась в біді, – повідомляють на сторінці Івано-Франківський ОЦСССДМ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...