Мед Атлант

Вагітні на зоні

У кожному суспільстві, на жаль, є злодії, шахраї, вбивці. Деякі з них відбувають покарання за свої незаконні вчинки в спеціальних установах. Здавалося б, тут усі між собою рівні. Але є випадки, коли за правопорушення ув’язненим передбачені пом’якшувальні умови, наприклад, вагітним жінкам.

Коли до камери СІЗО потрапляє підозрювана при надії, вона автоматично має право на деякі привілеї. Які саме – з’ясовували журналісти «МІСТА».

Три жінки – одна доля

Заступник начальника Івано-Франківської установи виконання покарань (№12) із соціально-виховної та психологічної роботи, майор внутрішньої служби Іван Степанович Гурик розповідає нам історії трьох різних жінок, які, будучи при надії, або ж з немовлятами на руках потрапляли під слідство.

«Я працюю тут уже 19 років. За час своєї служби було тільки три випадки народження дітей тут», – розповідає Іван Гурик. Назвати імена цих людей і знайти їхні контакти виявилося неможливим, такої інформації нам не надали через заборону розголошення персональних даних.

«Якщо би вони утримувалися тут зараз, я б міг назвати їхні прізвища, імена, по батькові. Тому що люди, які перебувають в установах виконання покарань, дають письмову згоду на користування їхніми персональними даними. Зараз ті жінки уже звільнені з-під варти, на сьогодні є звичайними громадянками. Саме тому я не маю права розголошувати їхні персональні дані», – продовжує Іван Гурик.

Оскільки ми не можемо назвати справжні імена жінок, пропонуємо читачам варіанти Ув’язнена А, Ув’язнена Б та Ув’язнена В.

Увязнена А потрапила під слідство в 2006 році за крадіжки. Жінка вже була вагітною, коли її заарештували. Утримувалась у Франківську в установі виконання покарань №12, народила в Івано-Франківському пологовому будинку під наглядом варти в’язниці. Після пологів Ув’язнена А написала офіційну відмову від своєї дитини.

Тож немовля з пологового забрали соціальні служби в дитячий будинок. Дитину всиновили. А її біологічну матір після народження немовляти відправили в жіночу колонію в Одесу. На сьогодні вона відбула покарання і вже є вільною громадянкою України.

Увязнену Б взяли під варту у 2017 році теж за крадіжки. Під час арешту жінка була вже на шостому місяці вагітності. Термін її покарання становив 6 місяців.

Народжувала дитину жінка, як і попередня, в Івано-Франківському пологовому будинку. Немовля забрав батько. Ув’язнена три дні побула в пологовому відділенні, потім написала заяву, в якій просила, щоб дитина проживала з батьком, поки її утримують у слідчому ізоляторі.

Жінка ж відбула свій термін покарання і була звільнена. Відомо, що вона повернулася до свого чоловіка і вони разом виховують дитину.

За 19 років було тільки три випадки народження дітей в СІЗО

Ув’язнена В має дещо іншу історію. Приблизно два місяці тому під слідство поступила жінка із уже семимісячною дитиною. Причина арешту – знову ж таки крадіжка. Дитя було разом із жінкою в установі виконання покарань. Ув’язнена вирішила, що маля має бути разом із нею. Вона має захищене законом право тримати біля себе дитину до трьох років. Ув’язнена В утримувалась під вартою протягом двох тижнів, після чого їй замінили запобіжний захід на взяття під домашній арешт. На якому етапі зараз її справа, нам не повідомили, бо це конфіденційна інформація.

Кімната матері дитини

Під час відбування свого терміну покарання в Івано-Франківську всі три жінки утримувалися в камері матері дитини.

«В установі створена спеціальна кімната матері дитини. Тобто, якщо у нас перебуває вагітна або жінка з дитиною, їх поміщають саме сюди», – розповідає Іван Гурик.

Така кімната була відкрита в 2002 році та призначена спеціально для відбування покарань вагітних жінок та жінок із дітьми до трьох років. Приміщення обладнане відповідно до вимог чинного законодавства. За словами Івана Гурика, дооблаштування не потребує.

У кімнаті жінки утримувались окремо від загалу. Там є все необхідне: холодильник, кухонна плита, ліжко для матері, дитяче ліжечко, телевізор, ванночка, столик, душова кабіна, бойлер, який цілодобово забезпечує гарячою водою, навіть манежик та дитячий візочок, з яким можна вийти на прогулянку.

Ув’язнені, які утримуються в кімнаті матері дитини, мали посилене харчування за спеціальною дієтою

Під час вагітності жінки перебували під наглядом медиків, які слідкували за станом їхнього здоров’я. Періодично ув’язнених жінок возили на УЗД та інші необхідні обстеження. На період пологів жінки були забезпечені охороною установи виконання покарань.

Відповідно до наказів, ув’язнені, які утримуються в кімнаті матері дитини, мали посилене харчування за спеціальною дієтою. Харчування виділялося також і на дитину.

Зараз там немає ні вагітних ув’язнених, ні жінок із дітьми.

Про дітей, які тут народжувалися, і про їхнє місцезнаходження зараз нічого не відомо. Такої інформації, каже Іван Гурик, в установі виконання покарання просто нема.

У житті складаються різні ситуації, і може статися так, що за ґрати потрапляє жінка, яка відповідає вже не тільки за себе

«Інформацію про них знайти практично неможливо. Одну жінку не знайдемо точно, бо вона вже загинула, була наркоманкою. Стосовно інших – знаю, де проживають, але не можу сказати», – розповідає майор внутрішньої служби.

Виплати новонародженим

Згідно із законом, жінка, яка народила дитину, має право на обов’язкову матеріальну допомогу від держави.

Ув’язнена А після відмови від немовляти не могла розраховувати на жодні соціальні виплати на дитину від держави.

Ув’язнена Б, яка народила і передала дитину батькові, написала доручення на свого чоловіка, щоб він користувався правом підпису від її імені. Чоловік оформив усі необхідні документи, зібрав довідки і написав заяву на отримання виплат від імені Ув’язненої Б.

Поки жінка відбувала покарання, чоловік виховував їхню дитину та отримував кошти від держави.

Після того, як Ув’язнена В перейшла на відбування покарання у вигляді домашнього арешту, слідство ведеться іншою установою (яку ми не можемо назвати зі зрозумілих причин), тому, чи отримує вона матеріальну допомогу від держави, розповісти не можемо. Але очевидно, що жінка може розраховувати на ці виплати, оскільки дитина залишилась із нею.

У житті складаються різні ситуації, і може статися так, що за ґрати потрапляє жінка, яка відповідає вже не тільки за себе. І якщо вона завинила перед законом, то провини в немовляти немає. Народження ж на зоні – це вже клеймо на все життя. Для того, щоб створити хоча б якісь умови для проживання цієї невинної дитини (не мами!), й існують спеціальні будинки дитини при установах виконання покарань.

В Україні на сьогодні функціонує кілька жіночих колоній та всього лише два таких будинки дитини – в Чернігові й Одесі. В Івано-Франківську за останніх майже 20 років зафіксовано лише три випадки, коли ув’язнені перебували в кімнаті матері дитини, тому, зрозуміло, що таких будинків дитини місто поки не потребує.

 

Автор: Вікторія Пасайлюк

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 29

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...