Мед Атлант

Як франківці купалися на Водохреща. ФОТО

Сьогодні, 19 січня, християни східного обряду святкують Водохреща.

У Франківську облаштували три місця для купання – на пляжах Бистриці Надвірнянської (Івасюка), Бистриці Солотвинської (Пасічна) та біля міського озера.

На локаціях будуть розташовані два намети. Можна брати гарячий чай. Пригощають і грибною юшкою.

Нагадаємо, аби мешканці купали безпечно, обстежили дно водойм. Витягли 60 кг небезпечних предметів. 

МІСТО побувало на пляжі Бистриці Надвірнянської. Охочі скупатися знайшлися. Тут і діти, і дорослі.

Громадський порядок охороняють поліцейські, працівники муніципальної варти, а поряд із місцями для купання чергують рятувальники та водолази.

Відео з купанням можна переглянути тут:
Хрещення Господнє або Богоявлення – третє, найбільше й завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. У народі воно має кілька назв: Водохреще, Водохреща, Водохрестя, Водощі, Йордан, Ордань, повідомляє Укрінформ.

Богоявлення – це тридення. Його, як і на Різдво, розпочинає пісна кутя на Святвечір; далі – день самого Водохреща, або Йордан, і наступний день – Іоанна Хрестителя. На це свято згадується і прославляється Євангельська подія – хрещення Ісуса Христа у річці Йордан святим Іоанном Хрестителем.

У Святому Письмі сказано, що під час хрещення на Ісуса із неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух, і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням. У всіх храмах на Хрещення служиться Святкова Літургія, яка завершується великим освяченням води. Обряд освячення води виник ще з перших часів християнства за прикладом Ісуса Христа, який освятив води Йордана.

Вважається, що вода, освячена 18 і 19 січня, називається Богоявленською або Йорданською і має однакову силу і застосування: нею освячують храми і домівки, дають пити тяжкохворим, зберігають вдома протягом року до наступного Водохреща. Одна з традицій цього свята – хресна хода до водохресної ополонки, яку називають Йордань, і масове купання в ній. У народі існувало чимало прикмет, пов’язаних з Водохрещем.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...