Мед Атлант

Як стати щасливим: п’ять порад від німецького психолога

Що треба робити, аби стати щасливим? Про це знає відомий німецький психолог, педагог Ханс-Вольфф Граф, який неодноразово приїжджав до Івано-Франківська зі своїми тренінгами. Він закликає не боятися бути щасливими і ділитися цим з іншими, адже віддаючи, ми отримуємо вдвічі більше.

Щастя – це ілюзія. Якщо говорити про нього в загальному контексті. «Щастя є дуже особистісною категорією, – вважає психолог. – Прагнути треба саме до свого особистого щастя, пізнавати, яким воно є. Бо ж багато людей просто не знають, що робить їх щасливими». Як це зрозуміти? Проявіть чесний та чистий інтерес до самого себе: проаналізуйте власні думки і почуття, стан тіла… Нерідко ми просто не даємо собі часу, аби заспокоїтися і побути наодинці з собою. Переважно ми лише функціонуємо замість того, аби нарешті почати пізнавати себе.

Є багато технік, щоб розкрити у собі відчуття щастя. Наприклад, дихання лише животом, як це роблять маленькі діти. Адже люди часто живуть у постійному стані стресу, виділяючи при цьому відповідні гормони, які скупчуються на внутрішніх органах та можуть призводити до хвороб. А ця вправа якраз допоможе їх позбутися.

А ще дуже помічні заняття арт-терапією: малювання, музика, вірші, казки, майстрування – кому що до душі. Головне – знайти свій внутрішній центр, познайомитися з власним «Я».

Також Ханс-Вольфф радить почитати книгу «Момо» Міхаеля Енде про дівчинку, котра подорожує в часі. Часто її називають казкою для дорослих, яка міняє життя. Автор зізнавався, що «Момо» написана в першу чергу для дорослих, адже діти і так знають те, про що там йдеться. Але адресований твір все ж дітям, адже тоді він точно потрапить у руки до їхніх батьків. Друга книга, яку радить психолог, – це «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері.

 

Щастя – це не завжди щось грандіозне. Найперше це задоволення маленьких бажань. Люди вже так надресировані на сенсації, масштабні яскраві моменти, що часто не помічають крихітних ноток щастя, яке вони вже мають, але проходять повз. Адже погляд постійно сконцентрований лише на чомусь колосальному. «Відчуття справжнього щастя схоже на приємне одурманення, – каже Ханс-Вольфф Граф. – Це коктейль з різних гормонів, який наповнює енергією і викликає відчуття найвищого задоволення. Я, наприклад, щасливий, коли знаходжу в холодильнику улюблену страву, коли пишу вірші, коли спадають на думку нові ідеї та рішення проблем, над якими довго працював…»

 

Навчіться дарувати щастя. Розділяючи з кимось його щастя, ми самі отримуємо порцію задоволення і радості. Віддаючи – отримуєш. Але дарування щастя не повинно стати звичайною торгівлею на базарі: я тобі – ти мені.

 

Не чекайте щастя від інших. Не варто чекати, поки щастя постукає у ваші двері чи звалиться на голову. Не постукає і не звалиться. Пів життя минає в безглуздому очікуванні – коли ж доля змилостивиться. Треба самому робити себе щасливим.

 

Не бійтеся бути щасливими. «Саме так, – усміхається психолог. – Багато людей просто бояться бути щасливими. Бо щастя – це відповідальність. Адже найперше треба позбутися всіх деструктивних установок і внутрішніх програм, до яких людина змалку звикла, з якими зріднилася і які не дозволяють їй бути щасливою. Часто через це починають шукати ілюзорні замінники: від шоколаду до алкоголю – хто що любить».

Автор: Наталя Мостова 

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 29

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...