Мед Атлант

День пам’яті “кіборгів”: в аеропорту Франківська виступив військовий оркестр. ВІДЕО

Сьогодні, 20 січня,  у аеропорту Івано-Франківська виступив Тернопільський військовий оркестр.

Така акція присвячена вшануванню 5-ої річниці 242-денної героїчної оборони Донецького аеропорту. Тоді за офіційними даними загинули понад двісті українських бійців, ще пів тисячі отримали поранення.

У пам’ять про полеглих захисників ДАП військові оркестри виступлять у семи аеропортах України.

Розпочали флешмоб о 13:15, тривав він 15 хв. Оркестр зіграв три композиції. Першу з них – “Шану” – уже виконували раніше. Дві інші звучать вперше, розповів начальник Тернопільського військового оркестру, диригент, учасник АТО, капітан Тарас Когут. Вони були спеціально написані для реквієму. За його словами, така акція важлива, аби пам’ятати про захисників Донецького аеропорту, героїв України.

“Можливо, нам вийде передати ті емоції та стан, що відчували бійці у 2015 році в стінах аеропорту. На жаль, ми нікуди не втечемо від війни. Діти, дружини загиблих ходять між нами, а ми навіть не здогадуємося, що вони віддали за Україну найдорожче в житті”, – каже Тарас Когут. 

На захід прийшли ветерани АТО / ООС, дорослі та діти. Завершили виступ Гімном України.

Виконані композиції направду сумні та горді – “кіборги” вистояли, не витримав бетон.

Нагадаємо, бої за Донецький аеропорт тривали з вересня 2014 року до 22 січня 2015 року і стали одними з найзапекліших у війні на Сході України. Бої розгорнулися між українськими військами і бійцями добровольчих формувань з однієї сторони та силами проросійських збройних угруповань і окупаційних військ з іншої.

20 січня 2015 року проросійські сили підірвали новий термінал, бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях обвалилася, ховаючи під собою українських захисників. 22 січня 2015 року вцілілі захисники вийшли з терміналу, проте багато поранених і контужених українських бійців потрапила до полону.

Бої за Донецький аеропорт стали символом незламності та бойового духу українського війська, а захисники терміналів назвали кіборгами”.Вперше їх так назвав один з сепаратистів, який намагався пояснити, чому проросійські бойовики так довго не можуть захопити аеропорт.

Прізвисько «кіборги» швидко стало популярним — його вживали як українські ЗМІ, так і українці у соцмережах, називаючи героїв-оборонців Донецького аеропорту. Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» навіть визнав кіборгів словом 2014 року. Важливо відзначити, що більшу частину часу для оборони аеропорту командири залишали бійців лише на добровільній основі, пише “УНІАН”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...