Мед Атлант

Як 30 років тому мільйони українців об’єднались у «живий ланцюг». ФОТО/ВІДЕО

21 січня 1990 року від 500 тисяч до 3 мільйонів українців з усіх куточків країни взялися за руки, утворивши «живий ланцюг» від Львова до Києва — символ єдності українського народу.

Акція проходила напередодні однієї з найважливіших дат в історії країни – Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки 1919 року, який об’єднав усі українські землі в єдину соборну державу, пише “НВ“.

 1990 року жителі тоді ще радянської України зібралися на вулицях міст під синьо-жовтими прапорами і гаслами за незалежність, серед яких – «Україна без суверенітету – Україна без майбутнього», навіть не дивлячись на ризик переслідування з боку режиму – тоді український національний прапор знаходився під забороною.

Одними з організаторів «живого ланцюга» виступили дисидент і колишній політв’язень Богдан Горинь разом зі своїм братом Михайлом.

«Ідея з’явилася після “ланцюга Єднання”, проведеного в республіках Балтії: Литві, Латвії та Естонії, який показав радянському режимові їхню єдність. Крім того, у вересні 1989 року з моєї ініціативи ми організували “ланцюг смутку” у Львові, до 50-річчя введення радянських військ в Галичину», – розповів він в інтерв’ю Радіо Свобода.

Взявшись за руки, українці вишикувалися вздовж траси Івано-Франківськ-Львів-Київ – протяжність «живого ланцюга» становила від 600 до 700 кілометрів. Богдан Горинь відзначав, що тоді, 1990 року, припущення щодо швидкого настання незалежності України було сміливим, однак присутні на вулицях люди вітали один одного з наближенням цього моменту.

Через рік і 11 місяців, 26 грудня 1991-го, Радянський Союз припинив своє існування, а Україна отримала довгоочікувану незалежність. Після цього в країні неодноразово повторювали «ланцюги єдності» – меншого масштабу, але зі збереженням ідей соборності та солідарності.

Львів’яни на Личаківській вулиці 21 січня 1990 року / Фото: territoryterror.org.ua

Представники донецької та харківської делегацій у “живому ланцюзі” / Фото: М. Яковенко, В. Білецький (Public domain), Радіо Свобода

“Ланцюг єднання” в Рівному / Фото: Звенислава Калинець-Мамчур, Радіо Свобода

Мітинг на стадіоні Спартак в Житомирі в день проведення акції 21 січня / Фото: istpravda.com.ua

Учасники акції на площі Богдана Хмельницького в Києві (нині – Софійська площа) / Фото: З архіву Петра Кагуя (Courtesy photo), Радіо Свобода

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...