Мед Атлант

Як молодий сільський голова розвиває село на Городенківщині. ФОТО

Українці власним прикладом показують, що будь-які зміни на краще можливі, варто лише мати бажання, наполегливість та проявляти ініціативу. Наймолодші сільські голови в Україні власноруч за невеликий проміжок часу доклали чималих зусиль задля покращення життя мешканців своїх населених пунктів.

Село Котиківка

Ще в 2014 році Іван Вережак був головою громадської організації у містечку Городенка, і створював спільно з іншими організаціями громадські простори. Якось до нього підійшли місцеві жителі села Котиківка Івано-Франківської області, і запитали, чи міг би він організувати в рідному селі дитячий майданчик.

Іван Вережак прийшов на сесію сільської ради, на якій подав це звернення. Всі депутати проголосували, і висловилися, що це гарна ідея. Стояло питання щодо 20-25 тисяч гривень – суто на матеріали.

Проте, через тиждень попередній сільський голова Котиківки сказав йому, що та ділянка вже зайнята, відповідно, не можна буде збудувати дитячий майданчик. Якщо ти не можеш достукатися до влади, ставай нею. Саме так вирішив Іван Вережак, і в 28 років переміг на виборах сільського голови.

Іван Вережак

Івану Вережаку 33 роки, він закінчив мехмат, але як його однокурсники айтішником не став, тому що відчув своє покликання у громадській роботі. Працював у Великій Британії, однак вже п’ятий рік успішно працює на благо українського села. До речі, майданчик він таки поставив. Відтепер шматок біля сільської ради є центром веселощів місцевої дітвори.

Дитячий майданчик у селі Котиківка

Крім того, в селі нещодавно встановили і футбольне поле зі штучним покриттям, а згодом там з’явилися три автобусні закриті зупинки. До речі, робили їх сільські умільці, з місцевої скарбнички взяли лише гроші на матеріали. Також освітили майже всі вулиці, і покрили асфальтом половину сільських доріг.

Знаєте, звідки я знайшов гроші – та, як мінімум, нічого не крав і не приховував. Спершу бюджет був 800 тисяч, наступного року – один мільйон, а цього року – два мільйони, і ми їх майже витратили,
– пояснив Іван Вережак.

А на те, що не вистачає, сільський голова не соромиться просити. Зазвичай із бюджету він бере гроші лише на матеріали, а потрібні речі створюють самі котиківчани. У 2019 році в будинку культури відкрили спортивний зал і фітнес-центр. Усі тренажери зроблені місцевими ковалями, а метал закуплений за гроші сільради.

Сільський голова і сам займається у створеному спортивному центрі 

Зал безкоштовний, як і всі фітнес-програми. Для Івана Вережака здорове життя села – це не тільки тягання штанги, але й чисте довкілля. Він навчив односельчан сортувати сміття. Зібраний пластик віддають місцевому бізнесмену, а той купує для села потрібні матеріали, наприклад востаннє придбав ялинки для території церкви.

Котиківська церква

Такі темпи розвитку Котиківки подобаються не всім. “До мене телефонував один із представників керівників тіньового бізнесу в районі. Вони мені сказали, що бачать, як я швидко й активно займаюся селом, тому запропонували поїхати в Буковель і в певній компанії вони б мені розповіли, як правильно бути сільським головою. Це стало першим маркером, і це про те, чому ти йдеш вулицею, бачиш, що дещо можна давно було зробити в селі, а цього немає”, – розповів Іван Вережак.

У Івана є мрія – зробити Покуття туристичним. Втім, жахливі дороги цьому не сприяють. Однак, щоліта сюди таки приїздять на кінофестиваль під відкритим небом. А ще чоловік запрошує різних іноземних волонтерів, які допомагають усім охочим вивчати англійську мову.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...