Мед Атлант

Бій під Крутами 102 роки тому. Як це було.

Сто два роки тому, 29 січня 1918 року, відбувся бій під Крутами. Тоді близько 400 курсантів і студентів стримали наступ на Київ майже чотиритисячної армії більшовиків.

Бій під Крутами відбувся на залізничній станції «Крути» в сучасній Чернігівській області, за 130 кілометрів від Києва. Тривав він понад п’ять годин. Надалі відео від РадіоСвобода

Загін із курсантів, студентів та гімназистів зійшовся у нерівному бою з багатотисячною армією Михайла Муравйова. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

Затримка просування армії Муравйова дала можливість укласти Берестейський мирний договір, що означав міжнародне визнання української незалежності.

Щороку 29 січня в Україні відзначають День вшанування пам’яті Героїв Крут. Відповідний указ президента був підписаний 15 січня 2007 року.

У 2018 році урочистості до 100-річчя бою під Крутами відбулися на території Меморіалу пам’яті Героїв Крут біля села Пам’ятне в Борознянському районі Чернігівської області. Тоді​ ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна та Військового інституту телекомунікації та інформатизації символічно подолали шлях Героїв Крут.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...