Мед Атлант

У Франківську вибирали, яким буде пам’ятний знак Славі Стецько

 Сьогодні, 29 січня, в Івано-Франківську провели конкурс на визначення переможця ескізних пропозицій пам’ятного знака Славі Стецько.

На конкурс подали чотири заявки.

Перша робота авторства Ігоря Семака та Євгена Шатирка. Пів арки у скульптурі символізують старше і молодше покоління борців за волю. На знаку буде емблема Конгресу українських націоналістів. Скульптуру виготовлять з бронзи. Роботи з благоустрою біля пам’ятника обійдеться до пів мільйона гривень. Сама ж скульптура вартуватиме близько 600-700 тис., кажуть автори.

Володимир та Юлія Семків представили пам’ятник з граніту та сталі. Ідея – юна дівчина, окрилена великою ідеєю.

Віктор Синишин, секретар міської ради, зауважив, що постамент завеликий щодо розміру погруддя. Ціна скульптури – 220 тис. без упорядкування благоустрою.

Четвертий ескіз презентував Денис Шиманський. Портрет дивитиметься на глядача. Постамент – гранітний, а сам портрет із бронзи. Загальна висота – бльзько 3 м. Орієнтовна вартість пам’ятника – 600 тис. грн.

Один із авторів – Борис Данилюк – на конкурс не з’явився.

Ярослав Коретчук відзначив першу роботу, однак, на його думку, треба доопрацювати проєкт щодо пропорцій обличчя. Ігор Кінаш зауважив, що пам’ятає Славу Стецько, але у першому варіанті пам’ятника вона на себе на схожа. Варіант пам’ятного знаку Ігоря Семака та Євгена Шатирка підтримав і заступник міського голови Олександр Левицький.

Порадив відходити від цвинтарних канонів Володими Гайдар: скульптура повинна передусім передавати характер, а не бути точною копією портрету. Перший варіант для Гайдара – традиційний підхід. Другий пам’ятник він назвав “модним”. А рішення показати мололу Славу Стецько є вмотивованим. У варіанті Шиманського, за словами Гайдара, є стилістика.

Найбільше голосів отримав пам’ятник Володимира та Юлія Семків. Автори мають допрацювати скульптуру. Її розташують у міжбудинковому проїзді на вулиці Слави Стецько.

Робота переможців.

Довідково.

Слава Стецько – українська політична діячка, журналістка, співорганізатор Червоного Хреста УПА, жіночої мережі і юнацтва ОУН, Антибільшовицького блоку народів (АБН). Дружина Ярослава Стецька. Голова ОУН(б) (1991—2001). Перший лідер партії Конгрес Український Націоналістів (КУН). Депутат Верховної Ради України другого, третього і четвертого скликань.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...