Мед Атлант

В Україні набули чинності нові зміни до Кодексу законів про працю

Закон “Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)” набув чинності.

Він був опублікований вчора, 1 лютого, у газеті “Голос України“, а згідно з законом, він набує чинності з наступного дня після опублікування.

Закон “Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)” Верховна Рада ухвалила 12 грудня 2019 року.

Його метою є зменшення економічно необґрунтованих штрафних санкцій за порушення норм трудового законодавства України та зупинення процесу ліквідації малого та середнього бізнесу в Україні у зв’язку з застосуванням нищівних за своїм розміром штрафних санкцій.

Згідно з законом, допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків буде каратися штрафом у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої-третьої груп, застосовується попередження.

У разі повторного вчинення порушення протягом 2 років з дня його виявлення вводиться штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тягнутиме штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати; недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», – у чотирикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...