Мед Атлант

З ефектом «вау»: як, коли і які вулиці Франківська реконструюють. ВІДЕОСЮЖЕТ

В Івано-Франківську заплановані масштабні реконструкції декількох вулиць. Зараз триває ремонт вулиці Автоливмашівської. Коли чекати втілення проєктів з «вау» ефектом, МІСТО запитало у директора департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайла Смушака.

У шухлядах департаменту кілька сучасних та якісних проєктів, які кардинально можуть змінити вулиці нашого міста, розповідає Михайло Смушак.

Так, завершили проєктування вулиці Коновальця. Реконструкцію планують зробити від моста через Бистрицю до Січових Стрільців. Наразі проєктно-кошторисна документація доробляється. Ремонт коштуватиме 200 млн. грн. “Ми розуміємо, що з міського бюджету, враховуючи теперішню ситуацію, таких коштів не виділять”, – каже Смушак.

Планують також реконструювати вулиці:

Вулиця Гетьмана Мазепи, історична частина міста – перехрестя Гурика – Мазепи до вулиці Січових Стрільців та Бельведерської

Вулиця Бельведерська

Перехрестя Довга – Берегова – Північний Бульвар. Без нього буде складно заїжджати, коли з’єднають Бульвари.

Вулиця Івана Павла ІІ

Ленкавського

Левицького

Курбаса Крушельницької (тендер уже проведений)

Перехрестя Галицької – Горбачевського

Давно потребують реконструкції вулиці Грушевського, Горбачевського (на останній варто було б прокласти хоча б мережі) та багато інших.

Проєкт Бельведерської

Є вулиці, що ремонтувалися близько десяти років тому, але це не ремонт ХХІ століття, каже Смушак. Їх також треба капітально ремонтувати.

Також слід відремонтувати Калуське шосе.

Це в’їзд у місто. Дуже хочеться, щоби гості зразу відчули, що вони в’їхали у місто – сучасне, розвиненої інфраструктури. Кожен в’їзд у місто має бути «вау». «Вау» – це Івано-Франківськ. Дуже сподіваємося, що проєкти таки будуть реалізовані, – зауважує Смушак.

Чому зараз ремонти не робляться?

“Все насправді дуже банально. Ми можемо багато хотіти та проєктувати, але є одне маленьке «але». Якщо в нас немає коштів, то маємо ті темпи робіт, які є зараз. Будуть кошти, буде продовжуватися робота”, – відповідає на питання головний комунальник.

Проєкт Бельведерської.

Як підходять до проєктування вулиць в департаменті?

Коли правильно підходити до ремонту вулиці, необхідно починати з концепції. Закордоном на це йде пів року часу. Досліджується, хто живе на тій вулиці, скільки там пішоходів, чи там їздять велосипедисти, громадський транспорт, або ж там зведуть нові будинки. Це все повинно врахувати. Однак найважливіше питання – для кого вулиця.

Дехто вважає, що вулиця тільки для автомобіля. Це помилка. Вулицею користуватимуться різні суб’єкти – автомобілісти, громадський транспорт, велосипедисти, пішохід. Останній – найголовніший суб’єкт. Йому повинно бути зручно, комфортно, безпечно на тротуарі.

Коли складаються концептуальні підходи, тоді починають проєктування. Завдяки такому підходу результат роботи – якісно зроблена вулиця, переконаний Михайло Смушак. Якщо все вийде, такими вулицями будуть Крушельницької та Курбаса.

Реконструкція Автоливмашівської

Ремонтом цієї вулиці займається «ПБС». У минулому році проклали дощову каналізацію. Цього року, сподіваються у департаменті, зроблять дорожнє покриття. За два – три місяці вулицю можна завершити, аби були кошти. На капремонт загалом потрібно 28 млн. У 2019 витратили 3 млн.

Вулиця Курбаса

«Важливо зробити це місце ще більш привабливим, магнітом для франківців та гостей», підкреслює Смушак.

Тут, як і на Лесі Українки, буде реалізовано принцип безбар’єрності, тут буде якісно гранітка плитка, вуличні меблі, велопарковка. Частину дерев оновлять. Родзинкою буде світло – на розтяжках повісять ліхтарі. Вони сяятимуть або однотонним жовтим, або синім, червоним, чи різнокольоровим світлом.

«Вважаємо, що це буде мегавуличка не лише для нашого міста, але й для України», – зауважує Михайло Смушак.

А для цього потрібно близько 6 млн. грн.

«Друга» стометрівка

Йдеться про алею, що сполучатиме Целевича та Тролейбусну.

Це проєкт, який лежить у шухляді, бо немає коштів. Проблема у тому, що тут треба міняти теплові мережі, а це близько 8 млн. Саме асфальтне покриття вартуватиме 8 млн.

Робити сквер, не міняючи мережі, – це гроші на вітер, пояснює Смушак.

Втім, проєкт поки що чекає, як й інші. У планах департаменту облагородити зелену зону на Целевича 1-3, Німецьке озеро, зони на дамбах.

Якщо кошти таки будуть, спершу завершать раніше розпочаті об’єкти – міське озеро (його мали завершити ще минулого року), вулицю Мазепи до Гординського, розпочаті міжбудинкові проїзди. А вже тоді братимуться за нове.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...