Мед Атлант

На Франківщині готують експозиції до єдиного в Україні музею депортації

Єдиний в Україні музей депортації створюють у селищі Брошнів-Осада на Івано-Франківщині. Зараз там збирають свідчення очевидців та учасників примусового переселення з рідних земель.

Про це “Суспільному” розповів координатор ГО “Поступовий гурт франківців” Сергій Адамович.

2020 рік на Прикарпатті проголосили роком пам’яті депортації українців у ХХ столітті. Сергій Адамович пояснив, що створити музей у Брошневі вирішили не просто так. Це селище було одним із тих, де розміщали людей перед засланням.

Перед тим, як відправляти людей з Прикарпаття, їх розміщали у Коломийському таборі та в Брошневі. Там вони перебували від кількох тижнів до кількох місяців. Потім їх вивозили у Красноярський край, наприклад. У Брошневі був пересильний табір. Зараз там є збережений один із автентичних бараків. Крім того, є добра воля керівництва ОТГ. Бо зараз в такий соціально-економічний час важко піти на створення модерного музею,– говорить Сергій Адамович. – Ми також співпрацюємо із інститутом національної пам’яті. Там кажуть, що це буде унікальний музей. Зараз є музеї, які показують репресії, перебування людей у таборах, але той, який саме присвячений депортаціям, – немає”.

За словами Сергія Адамовича, готують кілька грантових проєктів. Для створення музею хочуть залучати не лише гроші області, а й з Євросоюзу. Відкрити музей планують у вересні.

Вже спланували, як він буде виглядати. Зараз почнемо працювати над наповненням, готуємо експозиції. Додатково записуємо спогади людей, які пережили ці події. Брошнів знаходиться на трасі, тому в музей буде легко відправляти туристів. Це буде місце пам’яті для різних туристів, бо в Брошнів перед депортацією звозили лемків, там був табір для військовополонених. Це трагічне місце для різних націй”, – каже Адамович.

Планують створити фільм про депортацію на Прикарпатті. Також працюють над виготовленням карти репресій в області, на якій відзначать населені пункти, звідки вивозили людей та в яких кількостях.

Читайте також: На Рожнятівщину завітали відомі київські митці, щоб оглянути приміщення майбутнього музею. ФОТО.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...