Мед Атлант

У Франківську вшанували 70-ті роковини з дня загибелі Шухевича. ФОТО

Сьогодні день пам’яті Романа Шухевича – українського політичного діяча, Головнокомандувача Української Повстанської Армії.

У Франківську відбулося віче з нагоди 70-х роковин з дня його загибелі. 
Роман Шухевич народився у 1907 році, а пішов з життя 5 березня 1950-го.

Захід відбувся біля пам’ятника Роману Шухевичу, який знаходиться на вулиці, названій на честь командувача УПА – біля гімназії №2.

В образах Бандери та Шухевича

Сцена присяги воїнів УПА

В часі, коли є загроза повернення до московського вектора, важливо вшановувати наших герої. Роман Шухевич був унікальною постатю провідника, борця за волю та незалежність. Без нього не було в незалежної української держави,- розповів міський голова Руслан Марцінків.

Шухевич – визначний український політичний, військовий діяч. Головнокомандувач Української Повстанської Армії (УПА), чисельність якої сягала до ста тисяч вояків, голова Генерального секретаріату Української головної визвольної ради (УГВР), голова проводу Організації Українських Націоналістів (ОУН) в Україні.

Сім років Роман Шухевич очолював антикомуністичний рух на західноукраїнських землях, який успішно протистояв міці радянських спецслужб, пише “Укрінформ“.

Роман Шухевич загинув у с. Білогорща Львівської області у бою з підрозділами Внутрішніх військ та УМДБ. На нього полювали близько тисячі солдатів МДБ.  Шухевича хотіли взяти живим, щоб потім публічно судити і привселюдно стратити. Утім, 43-річний генерал-хорунжий не збирався здаватися. У перестрілці він застрелив майора МДБ. Важко поранений автоматною чергою, Роман Шухевич вистрелив собі у скроню.

За провал операції з захоплення Шухевича чимало офіцерів і вищих чинів МДБ отримали стягнення і навіть позбулися посад. Нагороду отримав лише автоматник, якому приписали смерть командувача УПА. Сержант отримав тисячу карбованців.

Існувала легенда, що тіло Шухевича забальзамували й відправили в Москву. Таким його показали Сталіну. Той наказав тіло спалити, а попіл розсіяти над Збручем. Навіть мертвий Шухевич був страшний для совєтської імперії, а тому не мав права на поховання.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...