Мед Атлант

Тарасові Прохаську в Національній опері вручили Шевченківську премію

Учора, 9 березня, Національній опері України відбулася церемонія нагородження лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка.

Як інформує Укрінформ, нагороду вручили у п’ятьох номінаціях: “Література”, “Музичне мистецтво”; “Візуальні мистецтва”; “Публіцистика, журналістика”; “Театральне мистецтво”. У номінації “Кіномистецтво” цьогоріч переможця не обрано.

Серед номінантів – франківці Тарас Прохасько зі збіркою есеїв “Так, але…” та Роман Григорів (“Нова опера”).

У номінації “Література” обрано, окрім Прохаська, Маріанну Кіяновську з книгою “Бабин Яр. Голосами”.

У номінації “Музичне мистецтво” відзначено гурт “DaxaBraxa” з музичним альбомом “Шлях”, у категорії “Візуальні мистецтва” – Олександра Глядєлова з мистецьким проєктом “Карусель”.

У номінації “Публіцистика, журналістика” відзначено публіцистичне видання “Дівчата зрізають коси” Євгенії Подобної, у номінації “Театральне мистецтво” – сучасну українську оперу-реквієм “ЙОВ” (“IYOV”) музично-театральної формації “Нова опера”.

У рамках цієї, зокрема, премії ми вирішили дивитися вперед для того, щоби й українська культура так само дивилася вперед. Уперше ми не відзначаємо людей за їхні досягнення в далекому минулому, а вишукували те, що визначатиме обличчя української культури не лише в Україні, а в усьому світі. І от ті люди, які виходили на сцену, вони якраз і є обличчя завтрашньої України – знайоме, відоме і шановане в світі”, – зазначив голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Юрій Макаров, відкриваючи церемонію.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...