Мед Атлант

Франківка розповіла, як її зненацька застав надзвичайний стан під час подорожі в Перу. ФОТО/ВІДЕО

Франківка Olha Sytnyk, колишня заступниця голови Івано-Франківської обласної ради, зараз перебуває у подорожі в Перу.

На своїй сторінці у фейсбук вона розповіла, як у країні терміново запровадили надзвичайний стан, який застав її зненацька.

Коронавірусно зумовлений надзвичайний стан застав мене зненацька. В неділю близько 10 вечора президент Перу виступив з терміновим повідомленням про запровадження надзвичайного стану, заходи якого впроваджуються негайно. Ніяких 72 годин чи кількох днів на адаптацію, ні.

Того вечора я була в Куско, культурній столиці Перу, колишній столиці імперії Інків. Наступного дня зранку я мала їхати на Мачу Пікчу і після летіти в Ліму, столицю Перу, на час всіх цих подій, – розповідає вона.

Ольга розповідає, що надзвичайний стан був впроваджений надзвичайно швидко. З опівночі того ж дня, тобто дві години після промови, закрилися всі заклади крім супермаркетів та аптек. Людям заборонили виходити на вулиці. А громадському транспорту дозволили працювати ще одну добу (до опівночі понеділка). При цьому, з цього часу закрилося будь-яке сполучення між містами і всі міста стали ізольованими: ні заїхати, ні виїхати.

Опубліковано Olha Sytnyk Середа, 18 березня 2020 р.

За її словами, одразу після повідомлення люди в паніці вийшли на вулицю штурмувати найближчі супермаркети і скупляти все в аптеках. Всі одягнули маски, хоча ще напередодні нічого не нагадувало, що люди навіть думають про коронавірус. На вулиці озброєна поліція, яка запитує кожного яка ціль того, що людина знаходиться на вулиці.

Я розуміла, що в мене менше доби, щоб добратися до Ліми, де в мене і друзі, і орендована квартира. Або на 2 тижні застрягнути в Куско, що знаходиться на висоті 3200, де холодно, немає нормальних супермаркетів і де я постійно відчуваю висотну хворобу, – ділиться Ольга.

Вона розповідає, що їй вдалось добратися вечером понеділка до Ліми останнім літаком за кілька годин до закриття міста та аеропорту, не маючи квитка на літак і безкоштовно.

Таких як я, людей без квитків в надії вилетіти, було чимало. Всі вишикувалися в тісну-тісну чергу. На деяких літаках були вільні місця і на них могли потрапити люди з черги. В підсумку я простояла в черзі 5 годин з 20кг рюкзаком на спині, в масці-респіраторі без їжі, води і туалету. Бо якщо вийти з черги – все, пропало. І великим чудом компанія Sky скасувала рейс в інше місто і відправила один додатковий літак в Ліму, на який мені чудом вдалося потрапити, – розповідає жінка.

Опубліковано Olha Sytnyk Середа, 18 березня 2020 р.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...