Мед Атлант

На Прикарпатті судили дагестанця, який продав полякові двигун до БМП

На Прикарпатті судили уродженця м. Кізляр, Республіки Дегестан, Російської Федерації, який продавав двигун для бойової машини піхоти.

У листопаді 2019 року громадянин Республіки Польща вирішив придбати в Україні дизельний двигун марки «УТД20С1» для встановлення його на бойову машину піхоти БМП-2, яка знаходиться у власності його знайомого у Федеративній Республіці Німеччині. Здійснюючи моніторинг оголошень на сайті оголошень «OLX», поляк виявив оголошення дагестанця про продаж ним двигуна марки «УТД-20».

В розмові дагестанець домовився реалізувати у с.Майдан, Тисменицького району, Івано-Франківської області дизельний двигун марки «УТД20С1» для встановлення його на військову техніку. При цьому, поляк та дагестанець знали та усвідомлювали, що дизельний двигун марки «УТД20С1» належить до товарів військового призначення, для його міжнародної передачі та переміщення через митний кордон України необхідно отримати відповідний дозвіл чи висновок Державної служби експортного контролю України.

У дагестанця та його спільника до початку вчинення злочину виник злочинний умисел здійснити за попередньою змовою міжнародну передачу товару військового призначення, який підлягає державному експертному контролю, з порушенням встановленого порядку такої передачі та з використанням підроблених документів.

У зв`язку з цим, поляк перетнув 19.11.2019 р. державний кордон України та зателефонував дагестанця . Під час розмови останні домовилися про обставини передачі товару військового призначення за межі території України, внесення завідомо неправдивих відомостей у договір купівлі-продажу, зокрема те, що двигун марки «УТД20С1» підлягає розміщенню на дизельний генератор моделі «АД-100».

Потім, поляк прибув 20.11.2019 р. на територію ПП «Пацифік-2», що знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, Тисменицький район, с.Майдан, вул. Богдана Хмельницького, 10а.

Так, дагестанець, реалізовуючи спільний злочинний умисел зі спільником виготовив договір №1, в текст якого вніс завідомо неправдиві відомості про продаж дизельного двигуна марки «1Д20» для дизельного генератора моделі «АД-100». Діючи узгоджено, за попередньо обумовленим планом, поляк підписав завідомо неправдивий документ та, завантаживши двигун марки «УТД20С1» в транспортний засіб, покинув територію ПП «Пацифік-2». При цьому, дагестанець за продаж такого двигуна отримав від посередника грошову винагороду в сумі 14500грн.

Разом з тим, поляк, перебуваючи 20.11.2019 р. в пункті пропуску «Шегині», з метою переміщення через митний кордон України двигуна марки «УТД20С1», не маючи відповідного дозволу або висновку ДСЕК України, подав співробітнику Галицької митниці Державної митної служби України документи із внесеними до них неправдивими відомостями про переміщення через митний кордон України двигуна марки «1Д20» до генератора моделі «АД-100», а не двигуна марки «УТД20С1».

В ході огляду 21.11.2019 р. місця події на території пункту пропуску «Шегині» Галицької митниці Держмитслужби України у вищевказаному транспортерному засобі виявили дизельний двигун марки «УТД20С1», який відповідно до Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» від 20.02.2003 р., Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення» №1807 від 20.11.2003 р. підлягає державному експортному контролю.

Під час проведення судового засідання дагестанця визнали винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 333, ч. 3 ст. 358 КК України, та призначили йому покарання:

-за ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 333 КК України, у виді штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в твердій грошовій сумі становить 1700 гривень;

-за ч. 3 ст. 358 КК України, із застосуванням ст. 69 КК України, у виді штрафу в розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в твердій грошовій сумі становить 51000 гривень.

На підставі ст. 70 ч. 1 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, призначили дагестанцю остаточне покарання за сукупністю злочинів, у виді штрафу в розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в твердій грошовій сумі становить 51000 гривень.

Фото ілюстративне

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...