Мед Атлант

Як Україна закуповує тести на COVID-19: інфографіка по областях

Станом на 5 квітня в Україні через Prozorro закупили 44 320 тестів на COVID-19 на 14 млн грн. З них лише 4442 штук — ПЛР-тести.

З 25.03 по 4.04 включно придбали понад 27 тис. тестів. Для порівняння, з 1.03 по 25.03 закупили менше 17 тис. Закупівлі стають інтенсивнішими. І якщо 26.03 ще були області, в яких через Prozorro не закупили жодного теста, на початку квітня таких немає, інформують у DOZORRO.

Рекордсмен закупівлі тестів — Київська область (понад 10 тис.). Активно їх купували також в Дніпропетровській (7,6 тис.) і Донецькій областях (5,5 тис.). Не поспішають запасатися в Кіровоградській (90 тестів), Рівненській (140) і Сумській (145) областях.

На Франківщині загальна кількість закуплених тестів – 1960.

В Миколаївській області за даними Центр громадського здоров’я України станом на 6 квітня не виявили жодного випадку захворювання на COVID-19. Цікаво, що в цій області перший договір про закупівлі тестів опублікували в системі 25.03.

 90 % тестів, які закупили в Україні через Prozorro — це експрес-тести. Вони показують наявність в крові антитіл до вірусу. Тобто дають позитивний результат для людей, організм яких активно бореться з COVID-19, і тих, хто перехворів. Їх багато купують центри надання первинної медичної допомоги та звичайні лікарні.

Точно діагностувати коронавірус можна лише за результатами ПЛР-тестів, які встановлюють саме наявність вірусу, а не антитіл до нього. Їх переважно купують лабораторії.

46 % тестів (понад 20 тис. штук), які купили через Prozorro, поставили 5 компаній. З ними уклали 52 договори на суму 7,2 млн грн. Серед цієї п’ятірки, дві фірми фігурують у кримінальних провадженнях.

ТОВ «Інкос лайн» — найбільший постачальник тестів через Prozorro — теж фігурує в кримінальному провадженні про розтрату. Цікаво також, що третє місце в нашому рейтингу найбільш успішних постачальників займає фірма-новачок ТОВ «МЕД ДІАГНОСТИК». З нею поки уклали лише один договір, проте на поставку 5 тисяч тестів на 1,4 млн грн.

До переліку найбільших постачальників тестів також потрапили компанії ТОВ «МРІЯ-МЕДІКАЛ» і КП «ФАРМАЦІЯ».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...