Мед Атлант

Як у час карантину живе Івано-Франківський геріатричний пансіонат

З наступного тижня в Івано-Франківському обласному геріатричному пансіонаті має відбутися зміна персоналу.

З 23-го березня, відколи заклад перейшов на режим “повної ізоляції”, у ньому знаходилося тільки 29 найнеобхідніших працівників (кухня, санітарки, медсестри, лікарка) зі 120-ти у штаті. Але люди не можуть працювати вічно, каже директор пансіонату Віталій Яворський, пише Суспільне.

“У нас велика проблема: 12-го квітня заходить друга зміна працівників, а ми не знаємо, з ким вони контактували та як їх перевірити. Я звертаюся у всі вищі органи влади, щоб нас захистили. Я достукаюся до них. Ми зберегли ситуацію, втримали її, а 12-го прийдуть нові люди. У нас ж немає ані халатів, ані рукавиць, ані масок захисних – нічого нема”, – розповідає Віталій Яворський.

Він не знає, як вберегти мешканців пансіонату, можливо, протестувати працівників, які мають прийти у заклад.

“Я би хотів, щоб цим трішечки зайнялася медицина в області. Щоб вони не тільки пресконференції робили, а щоб хтось згадав про нас, бо таких як ми – багато”, – говорить директор Івано-Франківського обласного геріатричного пансіонату.

Очільник пансіонату називає чимало закладів, серед яких, наприклад, Залучанський будинок-інтернат, де живе багато дітей із ослабленим імунітетом, чи Коломийський і Косівський геріатричні будинки тощо. Каже, якщо вірити закордонній пресі, то будинки перестарілих в Іспанії та Італії стали вогнищами інфікування”.

“У нас проживає 160 людей у групі ризику, і якщо, не дай Бог, потрапить вірус, то, думаю, ситуація буде дуже сумною”, – каже Віталій Яворський.

Персонал геріатричного не може працювати довго, бо це складно та регулюється трудовим кодексом. Тому з 12-го квітня має прийти нова зміна, яка теж буде жити без контакту із навколишнім світом. Це знизить ризики, але не зведе їх до нуля, каже Віталій Яворський.

Всі інші фактори у пансіонаті врахували, коли ухвалювали рішення перейти на самоізоляцію. Продуктами, медикаментами та іншими необхідними товарами запаслися на місяць вперед.

“Речі, які не можуть довго зберігатися, наприклад, хліб і молоко нам довозять. Хліб постачають із дотриманням заходів безпеки раз у день, зранку. Також нам допомагають волонтери та благодійники, бо є речі, які ми, на превеликий жаль, своїм бюджетом просто не можемо потягнути: мешканці можуть курити або хотіти додатково питної води. Волонтери привозять запакованим до прохідної – і залишають”, – розповідає директор пансіонату Віталій Яворський.

Також ще минулоріч на території закладу обладнали живий куточок. Туди поселили овець, аби самотнім мешканцям пансіонату було звідки черпати позитив.

“Романтичні стосунки переросли у серйозніші – і, як результат, маємо три ягнятка”, – жартує Віталій Яворський.

До слова, самоізоляція пішла на користь не тільки приростом худоби, але й тим, шо мешканці хворіли менше, ніж минулого року.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...