Мед Атлант

Через борги споживачів Івано-Франківськводоекотехпром може припинити роботу

КП “Івано-Франківськводоекотехпром” до кінця квітня через борги споживачів може припинити свою роботу. Про це Суспільному розповів речник підприємства Володимир Шпег. Нагадаємо, 17 березня набрав чинності закон щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусу, за яким українців звільнили від пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг до 1 липня 2020 року.

Тетяна Тимчук живе у Тисменицькому районі. Каже, комунальні послуги зараз оплачує: “Раніше бачила в соцмережах, що під час карантину два місяці дається можливість не оплачувати, але не впевнена, щодо цієї інформації. Тому плачу. Звичайно важко, більшість людей вдома сидять. Трудно, легше тим, у кого допомога з-за кордону є. Звичайно, як ми сидимо дома, комунальні дорожче виходять”.

Прикарпатець Роман Козачишин оплачує комунальні послуги через інтернет. Про те, що пеня за невчасно сплачені послуги у період карантину не нараховуватиметься, не знав. “У принципі сума була, така ж, як була. Ну, а яка складність, якщо ти володієш інтернетом, комп’ютером, або телефоном? Це не становить великої складності. У фінансовому плані так сталося, що я став безробітним за тиждень до початку карантину. У мене дохід приносила машина, я попав в ДТП і так склалося, що з початком карантину ремонт затягнувся на місяць”, – каже чоловік.

КП “Івано-Франківськводоекотехпром” зараз працює в карантинному режимі, каже речник підприємства Володимир Шпег. Тому ліквідовують тільки аварійні ситуації. Заборгованість перед підприємством призвела до того, що зараз немає грошей, аби закупити паливно-мастильні матеріали, щоб заправити техніку і виїхати на ліквідацію пориву. Окрім того, частину працівників за власний кошт відправили у відпустки.

“Перед підприємством зараз стоїть така непроста задача: як вижити самому підприємству у період карантину? Проплати від цього зменшилися. Зменшилися настільки, що в нас уже йде питання про зупинку підприємства у зв’язку з тим, що немає оплат навіть не те що вже на заробітні плати. Скоро не буде оплати на закупівлю реагентів для очистки води. На сьогоднішні заборгованість перед водоканалом вже сягає більше 50 млн гривень. За попередній місяць ми зібрали тільки 1 млн 249 тис. грн”, – пояснює Володимир Шпег.

Понад 350 тис. споживачів газу в Івано-Франківській області заборгували за розподіл газу – 76 млн грн. Комерційний директор АТ “Івано-Франківськгаз”.

Віктор Кедик розповідає: “Ситуація критична, тому що підприємство продовжує працювати в режимі карантину. Всі служби працюють, аварійні служби працюють, диспетчерські служби працюють. Люди працюють у віддаленому доступі, продовжують відповідати на звернення споживачів, забезпечувати облік газу і найголовніше – забезпечувати безперебійну і безаварійну доставку газу до споживача”.

В Івано-Франківську заборгованість із житлово-комунальних послуг зросла на 30%. Оплати є нижчими, але не критично, каже директор департаменту житлово-комунального господарства та благоустрою Івано-Франківської міської ради Михайло Смушак: “Якщо до карантину у випадку заборгованості більше 340 гривень субсидія не надавалася до моменту її погашення, то зараз буде надаватися. Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то за послуги теплопостачання минулого року люди платили 100 і більше відсотків, навіть погашали заборгованість. А за березень 2020 року ми отримали оплату 69,5% . За послуги водопостачання аналогічно було в минулому році 95,5%, зараз – 69,3%”.

Через карантин розрахунки прикарпатців за світло знизилися на 30-40%. Про це Суспільному повідомила фахівець з інформаційної політики ТОВ “Прикарпатенерготрейд”  Тетяна Устинська.

Відеосюжет дивіться за посиланням.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...