Мед Атлант

«Школи і садки діяли для дітей, чиї батьки працюють»: прикарпатка розповіла про епідемію в Австрії

Австрія — держава в Центральній Європі, яка складається з дев’яти федеративних земель. Столицею, найбільшим містом і однією з федеративних земель, є Відень. Країна має площу у 83 879 км², населення чисельністю у майже 9 млн. Вона межує з Німеччиною та Чехією на півночі, Словаччиною та Угорщиною на сході, Словенією та Італією на півдні, Швейцарією і Ліхтенштейном на заході.

Станом на 20.05. в Австрії зафіксували 16321 випадок коронавірусу, з них вже 90% хворих одужали – 14678 людей. Наразі 1011 ще хворіють, 39 знаходяться у критичному стані. Коронавірус забрав життя 632 австрійців. У столиці країни – Відні, – зафіксували близько 3 тис випадків.

Прикарпатка Катя Гичка родом з Бурштина, що в Галицькому районі. Вона закінчила юридичний факультет ПНУ ім. Стефаника. Зараз дівчина живе у  Відні, де також навчається в університеті.

Фото – фейсбук-сторінка Gychka Katya

Катя розповіла журналістам «МІСТА» про епідемію коронавірусу та карантин в Австрії. Також ми розпитали у неї, чим заходи австрійської влади відрізняються від тих, які ввели в Україні. Та поцікавились, якою була реакція місцевих жителів на введення нових правил та карантинних обмежень.

«Перші випадки зафіксували на гірськолижному курорті»

Як розповіла Катя, перші випадки інфікування COVID-19 в Австрії зафіксували на лижному курорті «Ішгл». Першими місцями зараження були також інші лижні курорти, де великий потік туристів. Найкритичнішою ситуація була в Тіролі, районі де вони знаходиться. Звідти епідемія поширилася на всю країну.

«Школи і садки діяли для дітей, чиї батьки змушені працювати»

Прикарпатка розповідає, що карантин в Австрії оголосили 11 березня. Тоді ж закрили всі храми, музеї, бібліотеки, кінотеатри. Залишили відкритими лише продуктові магазини та аптеки.

Деякі ВНЗ того ж дня припинили навчання, інші – через кілька днів. Уряд дав навчальним закладам декілька днів, щоб вжити всі необхідні для відміни навчання.

Протягом всього карантину школи і дитсадки діяли для тих дітей, чиї батьки змушені працювати, і не мають з ким їх залишити.

«Вже за тиждень припинили авіасполучення з усіма країна»

Катя зазначає, що 11.03 одразу заборонили всі масові заходи за участі більше ніж 100 осіб в закритому приміщенні, і 500 людей на відкритому просторі. Проте вже за тиждень  заборонили збиратися групами більше ніж 5 осіб, як в приміщенні, так і на вулиці, з обов’язковим дотриманням дистанції 1м.

 Спочатку авіасполучення припили лише з Італією, але за тиждень закрили всі зовнішні кордони Австрії. Дозволили лише евакуацію громадян Австрії або інших країн, якщо про це клопотався уряд.

«Міста, з яких почалась епідемія, закрили повністю»

Прикарпатка розповідає, що міста, в яких спалах вірусу був найбільшим. Тобто ті, з яких і почалась пандемія в Австрії, за кілька днів після оголошення карантину  закрили повністю.  Там заборонили в’їзд та виїзд людей. Ті, хто змушений був повернутись звідти додому, мали знаходитися 14 днів на самоізоляції.

«Паніка була недовго»

Катя ділиться, що в австрійців була паніка перших 5 днів. Там, як і в Україні, скуповували крупи, консерви, туалетний папір, мило, і т.д. Але, як зазначає дівчина,  паніка тривала не довго. Австрійці досить спокійно віднеслися до карантину і поводились дуже відповідально.

«Чітко дотримувались правил карантину»

Прикарпатка розповідає, що надзвичайний стан в країні не вводили, лише обмежили пересування людей. Австрійська влада дуже багато вжитих заходів лише рекомендувала. Але люди їх виконували, хоча це і не було обов’язковим.

За словами Каті, австрійці досить чітко дотримувались карантину. Були введені високі штрафи за порушення правил. Це до 3600€ для фізичних осіб та до 30 тис € для юридичних, якщо продовжували працювати. Це стосується, наприклад, кафе.

«За порушення самоізоляція хворий міг потрапити за грати»

Як розповіла нам дівчина, гуляти можна було лише з людьми, з якими живеш разом. В такому випадку дистанції можна було не дотримуватися. У іншому разі – штраф.

Вона також наголосила, що за порушення самоізоляції хвору на COVID-19 людину могли суворо покарати. Якщо людина з коронавірусом виходила за покупками, то її могли позбавити волі.

Містом патрулювало багато поліції –  так і перевіряли. Міська влада телефонувала і навідувалась до людей, які отримали позитивний тест і перебували вдома на амбулаторному лікуванні.

«Госпіталізують лише в критичному стані»

Катя розповідає, що госпіталізують хворих лише в критичному стані. Раніше тест на коронавірус робили лише тоді, коли була серйозна підозра. Зараз його вже можна зробити за направленням лікаря. Але на початку пандемії давали такі направлення лише тоді, коли у хворого були проблеми з диханням. Навіть при наявності інших симптомів тест не робили.

Тест приїжджали робити додому, людині було заборонено з будь з ким контактувати. Було заборонено самому йти в лікарню та шукати можливості пройти тест. Діяла та діє гаряча лінія,  яка консультує людей і направляє швидку допомогу додому.

«Епідемія йде на спад з середини квітня»

Катя розповіла, що епідемія в Австрії йде на спад вже з середини квітня. Карантин послабили з 1 травня. Зараз людям вже багато чого дозволили. Все дуже поступово відновлюється. До кінця червня діятиме заборона на масові заходи на більше ніж 10 осіб.

Проте австрійцям все одно рекомендують дотримуватися дистанції та носити маски у громадських місцях. Це стосується магазинів та транспорту, на вулиці маски можна і не вдягати.

Цікаво те, що рекомендація носити маски почала діяти лише з послабленням карантину. До того їх практично ніхто не носив. Катя зазначає, що це швидше дуже наполеглива рекомендація, ніж вимога. Відповідальності як такої за те, що ти не одягнув маску, немає.  У магазинах їх продають, або по можливості роздають безкоштовно тим, хто не має. У громадському транспорті повинен бути прикритий ніс та рот, але маску вдягати не обов’язково.

Катя ділиться, що люди досі дотримуються карантину, навіть коли вже дозволено зустрічатись з іншими, відкриті магазини, перукарні, кафе та ресторани.

Вона також зазначає, що її університет буде закритий до жовтня, навчання та екзамени проходять онлайн.

На фото – канцлер Австрії Себастіан Курц (Sebastian Kurz)

 «Система охорони здоровя дуже добре впоралась»

Прикарпатка ділиться, що австрійська система охорони здоров’я справляється дуже добре з епідемією. Всі лікарні добре підготували до можливого сильного спалаху коронавірусу. У лікарнях одразу ж обладнали окремі входи для пацієнтів з підозрою на коронавірус та інших пацієнтів і лікарів. Хворих з іншими діагнозами, для яких це було можливо, перевели на домашнє лікування. Відвідувати лікарні суворо заборонили.

У виставковому центрі у Відні спорудили шпиталь для хворих на коронавірус, у яких  проявляються симптоми  середньої важкості.

«Людей перевели на так звану «скорочену роботу»

Катя розповідає, що багато людей через карантин втратили роботу. Але австрійська влада виділила з бюджету 43 млрд євро для підтримки підприємств, які через пандемію потрапили у скрутне становище. Ці кошти пішли на збереження робочих місць. Людей перевели на так звану «скорочену роботу» і всі працівники отримують до 90% зарплати від центру зайнятості. Якщо людина виконує якусь роботу, то фірма доплачує 10%. Завдяки цьому багато хто все ж зберіг роботу.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...