Мед Атлант

Як франківська дизайнерка Ілона Хома почала шити маски та костюми для медиків. ФОТО / ВІДЕО

На час карантину чимало компаній почали освоювати новий досвід та займатися благодійністю. Звісно, Івано-Франківські бренди у цьому не виняток. МІСТО запитало в Ілони Хоми, співвласниці швейного підприємства TexFactory та бренду одягу ISWEAR, як це замість одягу шити маски та захисні костюми й працювати у час карантину.

Бренд ISWEAR Ілона заснувала разом з братом у грудні 2016 року. Спершу шили одяг у Хмельницькому, а через рік відкрили своє швейне підприємство.  Тож усе виробництво зосереджене в Івано-Франківську. На базі швейної фабрики працюють курси з крою та шиття. Зараз близько 30 людей навчаються швейній справі.

Магазин ISWEAR (до цього купувати речі бренду можна було онлайн) мали відчинити ще до карантину, однак життя внесло корективи.

«Останні два роки онлайн-торгівля пішла на спад. Тепер покупець став більш «тактильним» – йому треба подивитися на матеріал, поміряти, врешті отримати естетичне задоволення», – розповідає Ілона.

Дизайн одягу розробляє Ілона. Будь-яку річ бренду підходить для різних луків, від casual до вечірнього. Окрім того, ціна на одяг – доступні.

На введення карантину відреагувало спокійно. Спершу всі працівники сиділи вдома на ізоляції. Ілона каже, спершу маски почала шити сама для друзів та знайомих. Потім до цього долучила швачку. Маски почали шити для медиків.

«За виручені кошти від продажу ми шили маски для лікарів. Удвох за тиждень пошили 900 масок. Лікарі продовжували звертатися з проханням про допомогу. З їх слів, одноразові маски прали, сушили на батареї, дезинфікували та знову вдягали. Я відкрила збір коштів. За три дні ми зібрали 21 тис. грн.», – зазначає динайнерка.

Далі справа пішла вперед. Матеріал надали свій, оплачували резинки та роботу швачок. За два тижні пошили чотири тисячі масок і роздали у медзаклади не лише міста, а й області.

У процесі роботи надійшло прохання пошити 10 тисяч одноразових комбінезонів.

«Усього до справи залучили більше 140 людей. Ми працювали від 6 ранку до 2 ночі. Це і сортування, перевірка, кварцування тканини. Усі швачки працювали вдома», – зауважує Ілона.

Загалом до процесу виготовлення засобів захисту задіяли не лише закрійників та швачок, але й водіїв, тих, хто сортував фурнітуру, чи перевіряв готові вироби.

За короткий час було важко пошити таку кількість комбінезонів. Тож Ілоні допомогли друзі. Разом з брендом YES!kids почали залучати дизайнерів, швейні підприємства області до роботи. То ж за день вдавалося пошити від 850 до тисячі захисних костюмів.

Перекваліфіковуватися ні дизайнерці, ні працівникам було неважко.

«Я пишаюся і рада, що була така можливість – допомогти й підтримати країну в нелегкий час», – каже Ілона Хома. Це, до речі, не перша соціальна акція компанії. Благодійністю займаються постійно.

У планах ISWEAR розвиватися, додати чоловічу та підліткову лінію одягу, також виробляти взуття та сумки. Що ж до благодійності – створити благодійну організацію від бренду, частину коштів, виручених від продажу перераховуватимуть на допомогу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...