Мед Атлант

Що чекає ресторанний бізнес у 2021 році?

Ресторанний бізнес в Україні оживе на 90% до 2021 року. Втім, якщо власники закладів не підхоплять сучасних трендів маркетингу, їм буде складно втримати гостя. Ми достатньо «розбещені» пропозицією і  постійно вимагаємо підживлення не лише шлунку, а й настрою новими враженнями. Тому  просто смачної кухні відтепер буде недостатньо.

Розмова із експертом з маркетингу Оленою Анатійчук:

Олено, чи є тренди маркетингу, що прийшли до нас нещодавно і можуть допомогти власникам бізнесу у галузі HoReCa просувати ресторанний бізнес після кризового простою?

Так, звісно. І ресторатори будуть їх активно застосовувати. Як бачите, криза серйозно зачепила цей бізнес – значний відсоток вже не відчиняться. Вижили, так би мовити, найсильніші, найдосвідченіші, фінансово підготовлені. Тепер, аби розвиватись і витримувати конкуренцію, вони просто змушені стежити за актуальними трендами: діджиталізація (цифровий формат), кастомізація (адаптація продукту під аудиторію), еко, соціальна відповідальність тощо. Декілька років тому ми б ніколи не думали про неетичність соломинок, а сьогодні подавати їх у коктейлях – моветон. Нині існує багато модних віянь, за якими потрібно стежити.

Звідки приходять ці тренди, модні маркетингові «штучки»?

Із потреб суспільства. Усі віяння – циклічні. Як тільки стане забагато екологічності –  захочеться чогось нового та незвичного. Людина за своєю природою емоційна істота. Ми не можемо бути 100%раціоналами. Коли з’явиться занадто багато автентичного, ми захочемочогось простого, зрозумілого.

Нещодавно Ви провели тренінг для представниківHoReCa, який організував Центр інформаційної підтримки бізнесу на базі Клубу Ділових Людей Україна. Що вивчали ресторатори?

Впродовж трьох днів ми працювали над актуальними трендами та кейсами, розглянули інструменти маркетингу та продажу, створювали ефективний план маркетингових дій в теперішніх реаліях. Учасники виконувала практичні індивідуальні завдання, працювали у групах онлайн. Чесно кажучи, я дещо хвилювалась стосовно тренінгу у такому конкурентному середовищі. Зараз власники готелів та ресторанів відчутно вмотивовані у пошуку нових клієнтів і налаштовані на конкуренцію. Водночас я пишаюся мудрістю наших підприємців, такої дружньої за злагодженої роботи давно не спостерігала.

Олено, на вашу думку, що чекає ресторанний бізнес у 2021 році?

Якщо аналізувати ресторанну та готельну сферу, думаю, кожен задумався над планом Б для свого бізнесу, тому зараз будуть активно розвиватись онлайнові теми. На жаль, не все так просто, не все можна продавати дистанційно, тому думаю, що з’являться якісь ноу-хау. Сфера туризму та гостинності в світлі останніх подій постраждала чи не найбільше. Оскільки це літо буде сезоном внутрішнього туризму, українські Карпати матимуть шанс відновити популярність серед туристів. А це – нагода  для готельєрів ввійти у звичну робочу колію і зробити все, аби наступного року туристи залишили свій вибір на користь цього місця відпочинку.

Досить часто я чую про те, що маркетолог потрібен тим закладам з поганим місцем розташування або про яких мало знають. Ті, які не скаржаться на кількість відвідувачів, можуть на маркетингу зекономити.

Незалежно від того, яким бізнесом ви займаєтесь, повинні розуміти, що робите. Чомусь ресторанну галузь сприймають як щось дуже просте і зрозуміле – вдома їсти готую, рідним подобається, хіба тут не зможу? Однак нікому не приходить в голову раптом взятися бігти марафон. Всі розуміють, що до цього потрібно готуватися, тренуватися. Так і в ресторанному бізнесі чи готельному: чим більше у вас досвіду, тим менше виникають таких питань як погана локація. Якщо вона погана, тоді чому ви саме там відкрилися? Іноді зовсім не в локації справа. Для прикладу, мій знайомий все життя пропрацював лікарем і як тільки з’явилась можливість – придбав земельну ділянку під Одесою. Відкрив невеликий готельний комплекс із рестораном. Сам живе у Львові, продовжує працювати лікарем і скаржиться, що вже 3 роки бізнес збитковий. Я запитаю: Як думаєш, у чому причина? Локація погана. Де, на морі? Ти серйозно? Як часто туди їздиш? Раз на квартал, частіше не можу, дуже завантажений на роботі…

Ось і відповідь. Він з самого початку не сприймає це як бізнес. Тоді чого той повинен приносити дохід?Я не знаю жодного ресторатора чи власника готелю, який би не «жив» у своєму закладі принаймні на початку.

 

Розвиток малого і середнього бізнесу є драйвером економіки країни. А в умовах кризи підтримка МСБ – особливо важлива. Дуже цінним є внесок Європейського Союзу та ЄБРР, які в рамках ініціативи EU4Business підтримують різні галузі бізнесу в Україні, зокрема повне фінансування тренінгу для власників готельно-ресторанних комплексів.Такі програми посилюють знання та досвід, необхідні підприємцям для подальшого розвитку їхнього бізнесу.

Віктор Горчак, Керуючий BarPasageGartenberg (Івано-Франківськ):

«Ми почали змінювати меню, запровадили онлайн-замовлення. Зараз розробляємо для відвідувачів бонусну систему знижок із картками. Досі у нас не було цього, але ми зрозуміли, що нині ресторани повинні бути зручними для відвідувачів, реагувати на  потреби».

Лідія Лукович, власниця кондитерської-ресторану «Фраєрка» (Львів):

«Наш заклад поступово виходитьз тривалої паузи, ми працюємо над удосконаленням тих процесів, які впроваджували до карантину. Хоч за спиною у нас великий досвід, навчання маркетинговим тенденціям змушує актуалізувати важливі моменти. Більше того, зараз з’явилася нагода вийти до наших гостей і здивувати їх новими пропозиціями. Тренінг був корисним і змотивував до впровадження змін».

Юлія Михалко, керівник відділу маркетингу та продажу готелю «Мир» (Київ)

“У нашому готелі є ресторан, який ми готуємо до відкриття після карантину. Зараз ми з новими силами підходимо до етапу відновлення. Здається, все знаємо, маємо необхідні вміння, досвід, втім тренінг для готельєрів та рестораторів наново відкрив все те, що ми залишали поза увагою. Зараз особливо важкий період для бізнесу. Наш 4-зірковий заклад готовий працювати для клієнтів за ціною трьох зірок. Ми розуміємо, що і для відвідувачів настали нелегкі часи, водночас сервіс, обслуговування, комфорт повинні залишатись на найвищому рівні”.

Роман Кузьменко, директор з маркетингу мережі «BlackSeaHotelGroup» (Одеса)

“Ми відновили роботу в частині закладів нашої мережі. Багато послуг «вивели на вулицю» і в онлайн. Наприклад, запровадили послугу замовлення меню, або ж отримання послуги рецепції через QR код. Це нове рішення і ми сподіваємось, що воно покращить комфорт наших гостей. Великий підйом до вдосконалення нам дав тренінгЦентру інформаційної підтримки бізнесу на базі Клубу Ділових Людей Україна. У нас достатньо великий досвід ведення бізнесу, але навчання систематизувало ці знання. Ми застосовуємо багато усього, та часто ці ресурси направляємо не зовсім у ціль, робимо помилкові комбінації. Зараз, проаналізувавши пройдений курс, можемо зробити фокус на потрібні речі”.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...