Мед Атлант

Негода на Косівщині: у селі Розтоки дорогу розмило, будинки і школу підтопило. ФОТО / ВІДЕО

У селі Розтоки Косівського району – найбільша кількість підтоплених будинків. Вода з місцевих потічків розлилася до людських осель, городів.

Журналісти Суспільного побачили, скільки лиха наробила негода селянам. Підтоплювати обійстя почало учора між 18:00 та 19:00.

Місцевий житель Сергій Григорчук показує рівень води, що був у хаті. Меблі та техніку чоловік виніс на другий поверх, а от ламінат, каже, потрібно міняти. На городі також все потопило. Коли вода з потічка почала підніматися, чоловік повертався з роботи додому.

“Перескочив, щоб на поріг ступити, бо він повністю у воді був. Зайшов в дім, вдома всередині водичка плаває, наробило лиха”, – бідкається чоловік.

Приблизно 3 км дороги до центру села розмило. Жителі тепер зможуть потрапити туди тільки пішки, адже на окремих ділянках дороги відбувся зсув грунту. Посеред проїжджої частини шляху утворилися чотири насипи зі сміття, гілок та гірського каменю.

Микола Влашинець живе на центральній вулиці. Сміття, що принесла вода на його подвір’я, сьогодні вже частково прибрав. З хати виносили намул, якого було до 5 см. Розповідає, що все сталося раптово і тривало буквально 40 хвилин. Пригадує, що під час повені 2008-го року такої шкоди не було: “Наразі пішла вода. я подумав що з центральної дороги. Потім побачив, що почало нести сміття. я сказав жінці, щоб збирала речі. Сам одягнувся і пішов дивитися, але пройти до дороги я не міг центральної”.

Ольга Калиняк разом із сусідами та родичами сьогодні від дев’ятої прибирала подвір’я та хлів. Хата не пошкоджена, бо побудована на підвищенні. Вчора, розповідає жінка, сильно перелякалася, адже була вдома сама, і все відбувалося дуже швидко.

“Ішов дощ, я побачила у вікно, що тут лише місце закрило, і вся вода сюди. Собака у вольєрі так гавкала сильно. Я не могла піти її відкрити, бо каміння мене не пускало. Потім сусіди самі прийшли, помогли мені”, – пригадує жінка.

Вода пошкодила огорожу школи і принесла на територію закладу сміття. Сільський голова Євген Данищук разом із районним депутатом проводить обхід будинків. Розповідає, що в їхньому бюджеті немає грошей ні на компенсацію односельцям, ні на відновлення проїзду, тому звертатиметься в район та область.

Загалом, під час вчорашніх дощів в області рівень у річках піднявся не критично, у Черемоші на 1 м 17 см, проте шкоди завдали місцеві потічки у чотирьох районах.

Як повідомили в управлінні з питань цивільного захисту ОДА, у с. Тюдів – підтоплено 2 господарства (з них 1 житловий будинок);
– с. Розтоки – підтоплено біля 38 господарств (з них 32 житлових будинків), підтоплено будівлю Розтоківської школи-ліцею;
– пошкоджено біля 2 км дорожнього покриття Розтоки-Барвінків;
– с. Снідавка – пошкоджено автомобільний переїзд на присілок Межиріки;
– с. Вербовець – зруйновано 3 водоперепускні труби (автомобільні переїзди) та 2.4 км покриття сільських автодоріг;
– с. Смодна – зруйновано 40 м. підпірної стінки правого берега р. Рибниця з монолітного бетону та відбувся розмив правого берега р. Рибниця (сільської автодороги) по довжині біля 60 м.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...