Мед Атлант

Жителі села Гвізд домагаються компенсації за збитки від минулорічної негоди

Вже більше року жителі села Гвізд Надвірнянського району, що на Прикарпатті, домагаються відшкодування грошей за завдану шкоду підчас травневого підтоплення у 2019-му. Часткову компенсацію вони отримали – по п’ять тисяч. Проте ця сума не покрила завдані людям збитки.

У травні минулого року майже 500 дворів за 20 хвилин затопила річка Лукавець у селі Гвізд Надвірнянського району. 453 будинки на центральній вулиці імені Дмитра Синяка залишилися без газопостачання.

Місцева жителька Ганна Гандзюк впродовж року звертається до районної та обласної влади, аби отримати компенсацію за завдані збитки, пише Суспільне. 

Вода була в хаті рівно з вікнами. Затопило все: і ліжко, і диван. Довелося звернутися за допомогою. Ми поїхали до Франківська, нам дали п’ять тисяч гривень. Що за ці гроші можна зробити?”, – бідкається Ганна Гандзюк.

Ще одна жителька села Гвізд Марія Шиян розповідає, що її майно було застраховане. Від обласного департаменту соцполітики отримала п’ять тисяч гривень, а від страхової компанії десять. За її словами, щоб відновити майно, витратила набагато більше.

“Мені обійшлося все у понад 50 тисяч. Що купили, що позичили. Все за власні кошти”, – розповіла Марія Шиян.

Сільський голова Гвозда Дмитро Кріцак розповів, що за підсумками тогорічної негоди місцева комісія склала більше 100 актів про пошкодження майна. Каже, що до них неодноразово зверталися про відшкодування, проте грошей не було.

“Негоду класифікували як місцевого рівня. Тобто всі кошти мали йти з районного або обласного бюджету”, -каже Дмитро Кріцак.

Учора шестеро жінок приїхали у Надвірнянську районну державну адміністрацію, щоб розповісти про свою проблему. В результаті домовилися зустрітися через тиждень за круглим столом з жителями села, сільським головою та керівником районної адміністрації.

 Читайте також: Були неминучими: еколог назвала причину повеней на Франківщині.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...