Мед Атлант

“Влада просто закрила очі”: Дзвиняцька ОТГ шукає шляхи доступу до керівництва області

Сьогодні, 7 липня, представники Дзвиняцької ОТГ їхали на консультацію до народного депутата Зіновія Андрійовича. Люди шукають будь-які шляхи, щоб зв’язатися з владою і щоб вона їх почула.

Жителі громади неодноразово доносили до керівництва області свою думку про те, що вони прагнуть бути виключно в Івано-Франківській області. Жоден житель ОТГ не бачить причин приєднання до Надвірнянського району.

Ми готові відстоювати свою думку. Якщо буде потрібно – ми поїдемо під верховну раду. Чому влада закриває на нас очі? Обговорення про розподіл ведуться уже рік, але нас поставили до відома зовсім нещодавно. Федорів нас не чує, – каже активістка Оксана Карабінович.

Старші жителі ОТГ кажуть, що раніше навіть не було такого поняття, як Надвірнянський район. Саме тому вони не розуміють, чому наразі йде мова саме про такий розподіл.

Зараз той період, коли якраз обговорюються зміни до цього проєкту про поділ на райони. Ми сподіваємося встигнути. Наш Богородчанський район унікальний тим, що ми повністю хочемо увійти до Франківського району. Всі люди підтримують одну спільну думку – в цілому комплекті піти до Франківська. Ми хочемо, щоб нас почули, а не ігнорували,  – каже староста села Космач Ганна Вітюк.

Важливим моментом у питання розподілу Прикарпаття на 5 нових районів також є те, що потрібно дотримуватися певної норми – новий утворений район має мати 140-150 тисяч населення. Експерти кажуть, що майбутній Надвірнянський район можливо утворити навіть без приєднання Богородчанського, оскільки умову допустимої мінімальної кількості населення дотримано повністю.

Сьогодні я відправлю ваше звернення в профільне міністерство. Проте воно не буде мати вагомої сили без листа від Віталія Федоріва, оскільки він голова Івано-Франківської області, – каже народний депутат Зіновій Андрійович.

Жителі ОТГ вже зверталися до Федоріва, проте жодного результату це не дало.

Раніше був проєкт утворення 3, а не 5 районів. Проте його було змінено через певні особливості районів і неможливість нормального функціонування через великі відстані.

На сайті Мінрегіону вказано, що вже пройшли всі обговорення. В тому числі й з громадами. Але це не правда! – каже Оксана Карабінович.

Окрім того, нещодавно серед людей поширилась інформація про те, що Богородчанський район хочуть розділити: Богородчани та Старобогородчанську ОТГ планують взяти до Франківського району, а Дзвиняцьку та майбутню Солотвинську ОТГ до Надвірнянського. Проте наскільки можливий такий поділ наразі невідомо.

Ми ніяк не можемо потрапити на прийом до Віталія Федоріва. Щоб щось змінити, нам потрібно, щоб було від нього подання. Але кожного разу на зустрічі приходять його заступники, а комунікації з ним немає, – каже голова Дзвиняцької ОТГ Микола Волочій.

Наразі невідомо, чи вдасться зберегти цей статус при новому поділі. Окрім того, до кінця не зрозуміло, що саме зміниться при новому поділі районів. Особливо людей цікавлять лікарні, оскільки у Франківськ до лікарні набагато ближче, ніж в Надвірну.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...