Мед Атлант

В обласній психіатричній лікарні на Рогатинщині пацієнт два роки чекав на опікуна

В обласній психіатричній лікарні № 2 у селі Підмихайлівці Рогатинського району близько двох років жив прикарпатець, якого покинув опікун.

Про це кореспондентам Суспільного повідомила регіональна представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини в області Людмила Непийвода.

Зараз за цією справою відкрили кримінальне провадження.

Чоловік фактично не мав ніякого лікування, він просто там перебував. Опікун не забрала його, а лікарня не виписувала чоловіка, бо чекала, коли опікун забере. Після нашого втручання цей пацієнт був виписаний. І таких випадків є багато. Деякі пацієнти у лікарнях перебувають роками”, – каже Людмила Непийвода.

За її словами, у психіатричних лікарнях є “соціальні” пацієнти, які не мають куди повернутися, бо нема житла, родичів. Проте часто саме опікуни покидають недієздатних людей.

“Є ті, хто часто зловживає своїми правами опікунів. Фактично, вони мали б захищати цих людей, якимось чином дбати про них і піклуватися. Натомість вони сидять у лікарнях. Їхню пенсію отримує опікун. Часто й лікарі медзакладів сприяють цьому”, – додала Людмила Непийвода.

Читайте також: Франківцям розповіли про порушення прав людини у місцях несвободи та хто їх виявляє.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...