Мед Атлант

Фальшиві гроші онлайн

Хочете придбати пів мільйона за 80 тисяч гривень? Це не цифри з пальця, а реальна вартість підроблених грошей в інтернеті. Їх збувають щодня у тематичних групах, де запевняють у якості фальшивок і залишають відгуки від сотень нібито задоволених клієнтів.

Стати жертвою фальшивомонетників може кожен: зловмисники збувають по кілька банкнот у місцях масового скупчення людей. І ніхто не застрахований від того, що підробка може з’явитися і у його гаманці. Підроблені гроші розлітаються країною, і ця схема видається так добре сформованою і захищеною, що навіть поліція безсила.

Інтернет-лігво

Саме в інтернеті зараз бум підроблених грошей. Фальшивки відкрито рекламують у різних соціальних мережах і продають за 30–50% від вартості номіналу. І придбати фальшивки може кожен: достатньо зв’язатися із продавцем та переказати гроші.

Найбільше каналів, які торгують підробленою валютою, зосередилось у месенджері Telegram. Це платформа для обміну миттєвими повідомленнями, яку вважають захищеною від стеження. Тому не дивно, що саме там засіло багато шахраїв, зокрема і фальшивомонетників.

Торговці підробленими грошима працюють лише за стовідсотковою передоплатою. Обіцяють доставку до будь-якого міста України «закладкою» або післяплатою.

Що ж таке «закладка»? Достатньо прокрутити повідомлення у будь-якому із таких чатів, щоб зрозуміти, про що йдеться. Так званий кур’єр, якого ще називають «кладмен», залишає пакунок із фальшивими грошима у певній точці, координати якої надсилають клієнту. Зазвичай це локації за містом або на околицях, де немає людей та будівель: ліс, закинуті приміщення. Причому клієнти у своїх відгуках скаржаться, що гроші так ретельно приховують, що не завжди вдається знайти з першого разу. Їх запаковують у картонні коробки, обмотують поліетиленом та скотчем.

Торговці підробленими грошима працюють лише за стовідсотковою передоплатою. Обіцяють доставку до будь-якого міста України

Один із таких телеграм-каналів має назву Falsh UA і станом на січень 2020 року нараховує понад 10 000 підписників. У чаті пишуть, що їхні підробки практично не відрізняться від справжніх грошей і що їх приймають банківські термінали та банкомати. Продають банкноти номіналом у 200 та 500 грн, а також стодоларові 2009 і 2013 років випуску. Оплата через ЕasyPay, Qiwi, Bitcoin.

«Пробний пак – ціна 1000 грн = 4500 грн, номінал 100/200/500 грн. Пак №1 – 1500 грн = 8000 грн, пак №2 5000 грн = 15 000 грн, пак №3 7000 = 20 000 грн», – повідомляють у месенджері.

Інший канал GangstеrMonеy пропонує не лише гривні, а й російські рублі та американські долари. І ціни на фальшиві гроші тут нижчі. Так, 4500 грн = 15 000 грн, 15 000 грн = 50 000 грн, 50 доларів = 100 доларів, 400 доларів = 1000 доларів. Отримати замовлення можна навіть «Новою поштою».

«Гроші приймають усі термінали, крім «ПриватБанку», там може видати помилку. Гроші проходять перевірку на валютних машинках. Виявити підробку може лише експертиза», – переконують у телеграм-каналі.

Крім того, придбати підроблені гроші можна і у даркнеті – це зашифрована мережа, доступ до якої можливий лише через певне програмне забезпечення. І я знайшла безліч сайтів з такими оголошеннями за допомогою анонімного браузера.

Розрахунок проводиться в електронній валюті Bitcoin. Переважно продають гривні, надруковані на сході України, у так званих Донецькій та Луганській народних республіках. Продавці запевняють, що їхні фальшивки віддруковані на оригінальних верстатах і нічим не відрізняються від справжніх.

Схема та ж, що і у шахраїв у телеграм-каналах: повна попередня оплата, ніяких пробних замовлень на невелику суму, продаж лише партіями. Тільки от суми в даркнеті значно більші. Наприклад, один із таких сейлерів просить 0,43 біткоїна (3615 доларів) за 500 000 грн. Мінімальне замовлення – 150 000 грн.

«Якість відмінна. Банкноти на вигляд не відрізнити, пахнуть і хрустять, як справжні, – запевняють в онлайн-магазині. – Деякі термінали (у детальному описі розкажемо) їх приймають, головне дотримуватись наших інструкцій. Доставка по Україні безкоштовна».

Інший онлайн-магазин пропонує 500 000 грн старого зразка за 80 000 грн і 90 000 грн за таку ж суму нового зразка. І таких продавців безліч.

Невидимий кримінал

Найсмішніше, що між шахраями є супер- і навіть гіпершахраї. Люди у цих же інтернет-магазинах у відгуках скаржаться, що натрапити на «чесного» продавця фальшивих грошей не просто. Мовляв, не одного вже ошукали: клієнт гроші перерахував, а закладки так і не знайшов…

«Після проходження первинної перевірки ми встановлюємо, що 90% сторінок у соцмережах, через які нібито продають гроші, є фейковими, – говорить голова пресслужби Департаменту кіберполіції Юлія Квітко. – Оперативне супроводження кримінальних правопорушень, пов’язане з обігом фальшивих грошей, не належить до компетенції підрозділу. Але під час постійного моніторингу мережі інтернет у разі виявлення правопорушень інформація фіксується та передається на розгляд іншим підрозділам поліції за підслідністю».

Фальшиві гроші стали доступними, і кожен може придбати їх в інтернеті. Але варто пам’ятати, що це кримінальне правопорушення. І фактично будь-який контакт із підробленими купюрами карається законом. Якщо підробки виявлять, відповідати за злочин будуть не тільки шахраї, а й люди, в руках яких випадково опинилися ці гроші. Тому коли до ваших рук потраплять банкноти, які вам здаватимуться підозрілими, – краще одразу викликайте поліцію за номером 102.

У статті 199 Кримінального кодексу України йдеться не лише про збут, а й про виготовлення, зберігання, придбання, перевезення і пересилання підроблених грошей. Покарання – від 3 до 7 років позбавлення волі. Якщо злочин повторився – до 10 років. А якщо він був вчинений організованою групою або в особливо великому розмірі, то загрожує до 12 років за ґратами з конфіскацією майна.

Лише за 2019 рік правоохоронні органи зафіксували на Івано-Франківщині 635 випадків збуту підроблених грошей. За цей період було відкрито 16 кримінальних справ за статтею 199 Кримінального кодексу. Про підозру повідомили лише одній особі, поінформували в Головному управлінні Національної поліції України в Івано-Франківській області.

Але чи розслідує поліція шахрайство саме онлайн? За минулий рік на Прикарпатті не зафіксовано жодного випадку торгівлі фальшивою валютою в інтернеті. Виходить, що злочинці, які продають підроблені гроші в онлайн-магазинах, залишаються непоміченими. А тому і обіг фальшивої валюти у мережі – питання закрите.

«Упродовж 2019 року на території Івано-Франківської області не було зареєстровано фактів збуту підроблених грошей за допомогою інтернету, в тому числі з використанням соціальних мереж», – повідомив Артем Мікіш, тимчасовий виконувач обов’язків начальника обласного управління поліції.

Майже справжні

Фальшиві гривні, євро та долари стали з’являтися в обігу все частіше. Останній такий пік був у грудні, про це повідомляли у ЗМІ. Найчастіше гроші збували через каси фастфудів, у дрібних торгових точках, на автозаправках, ярмарках та в інших людних місцях.

У Національному банку України розповідають, що найпопулярніша серед шахраїв підроблена банкнота – 500 гривень зразка 2006 року випуску. 99% вилучених з обігу у першому півріччі 2019 року фальшивих грошей припадала на такі банкноти: 500 грн (50% від загальної кількості вилучених підробок); 100 грн (24%); 200 грн (14%); 50 грн (11%).

Майже всі вилучені Нацбанком підробки були виготовлені на струменевих принтерах –  93%. Шахраї навіть навчилися імітувати фірмовий ультрафіолетовий захист купюри, тож на око відрізнити підробку досить складно. Ще 6% друкувались на лазерних принтерах та на копіювальних апаратах. Лише 1% припадає на більш якісні підробки, виготовлені поліграфічним способом.

У тому ж Нацбанку закликають бути обережними навіть працівників банків. Однак у самих відділеннях запевняють: неможливо, щоб клієнти отримали у них підробку.

«Уся готівка, що надходить до банку, проходить обов’язкову автоматизовану перевірку відповідно до вимог Нацбанку. Ризику отримання клієнтом фальшивих купюр через касу банку або банкомат немає, – переконана виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова. – Всі фальшиві банкноти вилучаються».

Фальшиві гроші стали доступними, і кожен може придбати їх в інтернеті

Так само про захищеність від фальшивих грошей говорять і у банках Івано-Франківська. «ПриватБанк» заявив, що жодного такого випадку не зафіксовано. Аналогічна ситуація і в «Ощадбанку».

«Випадків виявлення підроблених грошей у нас не було, принаймні за статистикою минулого року. У банкоматах і терміналах взагалі не може бути фальшивих грошей, бо ми їх, як правило, індексуємо і самі ж готуємо готівку для банкоматів, тому це апріорі виключено. Випадки можливі хіба по касовій роботі, але таких прецедентів за останній час не було», – повідомили в «Ощадбанку».

Однак усі продавці фальшивих грошей в інтернеті переконують: і банки, і термінали приймають їхні банкноти… У будь-якому разі варто пам’ятати, що фальшиві гроші все-таки є в обігу. А тому треба знати, як відрізнити справжні гривню/євро/долар від підроблених.

Як перевірити гроші?

Захисні елементи будь-якої національної валюти підробити дуже складно, тому фальшиві гроші можна розпізнати навіть без спеціального обладнання. І хоч якими талановитими були б фальшивомонетники, ідеальну банкноту їм виготовити не вдасться.

Якщо вам до рук потрапила сумнівна банкнота – уважно розгляньте її. Відрізнити фальшиві гроші від справжніх досить легко, тому що вони не мають стандартних захисних елементів та значно програють у якості. Потрібно лише добре роздивитись кожну банкноту, перевірити її на дотик, просвічувати на світлі.

Усі продавці фальшивих грошей в інтернеті переконують: і банки, і термінали приймають їхні банкноти

Передусім слід звернути увагу на колір грошей. Підробки зазвичай відрізняються від справжніх банкнот у відтінках кольорів. Для прикладу, для створення гривні Нацбанк використовує оптико-змінні фарби, а шахраї для фальшивок – ні. Ці фарби дають можливість зображенням на гривнях переливатися і міняти колір при зміні кута зору на них.

Також варто знати фірмові банківські об’єкти захисту. До них належать рельєфність банкноти, полімерна стрічка і водяні знаки. Їх можна побачити, якщо просвічувати банкноту на світлі. Крім того, на банкноті є й інші елементи захисту, які можна розгледіти візуально через збільшувальне скло або за допомогою спеціального обладнання. Це зображення мікротекстів, елементи, які розпізнаються через ультрафіолетове та інфрачервоне світло і за допомогою машин для сортування грошей.

Якщо вам до рук потрапила банкнота, яка не має одного із захисних елементів, значить, вона фальшива. Що робити з підробкою? Віднести до будь-якого банку, щоб передати до територіального управління Національного банку. При вилученні фальшивих банкнот їхню вартість банк не відшкодовує, а про факт вилучення з обігу фальшивок повідомляють у поліцію.

 

Автор: Наталя Джулай 

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 31

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...