Мед Атлант

Від яких інфекційних хвороб щодня найбільше помирають люди у світі. ІНФОГРАФІКА

Деякі інфекційні хвороби забирають тисячі життів щодня, хоча це не стає причиною масової уваги медіа й не створює паніку по всьому світу, як це сталося з поширенням коронавірусу COVID-19 за останні місяці.

Загрозу від нового типу коронавірусу не варто недооцінювати. За останніми даними, він має коефіцієнт летальності від 2% до 3,4%. У 1919 році грип H1N1, який викликав пандемію «Іспанки», при летальності 2% забрав життя понад 50 мільйонів людей. Зараз весь світ намагається стримати поширення небезпечної інфекції.

На основі даних Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та досліджень Університету Джорджа Вашингтона (США) Радіо Свобода підготувало інфографіку, яка порівнює найбільш смертельні інфекційні захворювання на планеті.

Гострі респіраторні інфекції нижніх дихальних шляхів ‒ одні із найсмертоносніших хвороб людства (після серцево-судинних захворювань, інсультів та хвороб легенів). Це четверта за поширеністю причина смертей у світі. Пневмококова пневмонія та сезонний грип залишаються основними її проявами. У 2015 році від цих двох хвороб померли близько двох мільйонів людей.

Туберкульоз закриває десятку найсмертоносніших хвороб планети. У 2018 році від нього щодня гинуло 4109 людей. Туберкульоз ‒ основна причина смерті ВІЛ-позитивних людей. Однак темпи смертності від самого ВІЛ/СНІДу зараз значно зменшилися. У 2019 році від СНІДУ померло вдвічі менше людей ніж 19 років тому.

Гепатит В ‒ ще одна інфекційна вірусна хвороба, з якою у 2015 році на планеті жило близько 257 мільйонів людей. Щодня від хвороб викликаних цим вірусом (переважно цироз та первинний рак печінки) помирало 2430 людей в день.

Гострі кишкові захворювання досі залишаються небезпечними для життя ‒ ротавірусна інфекція, шигельоз, сальмонельоз. За даними досліджень Університету Джорджа Вашингтона, у 2015 році від них загинули близько 1,3 мільйона людей. Найбільше страждають діти до 5 років ‒ щороку від цих хвороб помирає близько півмільйона малюків.

У 2018 році від Малярії загинули 405 тисяч людей. 94% випадків смерті зафіксовані в Африці. Від цієї хвороби теж найбільше помирають діти до 5 років.

Менінгіт, енцефаліт, тиф, кір, сифіліс, холера, кашлюк ‒ інші небезпечні інфекційні хвороби, від яких масово продовжують гинути люди по всій планеті. Кількість смертей від них значно перевищує сучасні показники щодо SARS-CoV-2 (COVID-19).

За даними університету Джона Гопкінса,  станом на 13 липня коронавірусна інфекція забрала вже життя у більше ніж пів мільйона жителів планети.

Інфікувались майже 13 мільйонів жителів планети.

За даними системи моніторингу поширення коронавірусу від РНБО,  за минулу добу у світі від ковід-19 померли 2353 людини.

Нагадаємо, на Франківщині підтвердили 3071 випадок коронавірусу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...