Мед Атлант

З протоколу лікування COVID-19 виключать експериментальний препарат, а додадуть інші ліки

Міністерство охорони здоров’я вносить зміни у протокол лікування COVID-19.

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як під час брифінгу 14 липня, пише УП. 

“До стандарту надання медичної допомоги COVID-19 буде включено “Дексаметазон” та додаток з антикоагулянтної терапії. Крім того, буде включено виключено “Лопінавір”/”Ритонавір”, а також розширено можливість застосування “Ремдесивіру”. “Гідроксихлорохін” виключено з протоколу надання допомоги для  пацієнтів тяжкого перебігу COVID-19 та для дітей.  Проте ми залишаємо можливість його застосування для пацієнтів середнього ступеню тяжкості, групи ризику”, – повідомили у МОЗ.

Садов’як зазначила, що наказ, який затвердить оновлення протоколу, буде підписано найближчим часом.  Наразі над оновленим протоколом працює група фахівців різного профілю.

Раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомляв, що робоча група внесла “Дексаметазон” до  клінічного протоколу. Це препарат з групи кортикостероїдних гормонів, який використовуєтться при критичних станах COVID-19 .

Відповідно до перших результатів дослідження, для тих, хто перебував на штучній вентиляції легень, ризики смерті знизились з 40% до 28%.

У пацієнтів, які потребували кисень – з 25% до 20%.

Проте покращень у пацієнтів, які не потребували кисню або механічної вентиляції легень при лікуванні дексаметазоном не було.

“Ремдесивір” є противірусним препаратом, який також випробовували проти лихоманки Ебола в Африці, але значимих результатів не було.

Гідроксихлорохін – препарат з групи антималярійних ліків.

Раніше ВООЗ достроково припинила дослідження експериментального препарату гідроксихлорохіну (Плаквеніл) проти COVID-19 з міркувань безпеки. Таке рішення організація прийняла після опублікованого дослідження, яке пов’язало цей препарат з високими ризиками смерті та ускладнень з боку серця.

Згодом у ВООЗ відновили клінічні випробування гідроксихлорохіну.

Під час брифінгу міністр Степанов також розповів про препарат для лікування COVID-19, який Україні передали з Індії.

“Вчора Республіка Індія передала до України 50 тисяч доз препарату “Амвір”. Діюча речовина – озельтамівір фосфат.  Ця кількість лікарського засобі розрахована для лікування близько 5 тисяч пацієнтів.  Він входить до нашого національного протоколу щодо лікування коронавірусної хвороби.  Використовується при лікуванні коронавірусу, коли є супутнє захворювання на грип”, – пояснив Степанов.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...