Мед Атлант

Підприємців Франківщини запрошують на форум “Ділова репутація – сучасний капітал”

Прикарпатських підприємців запрошують на online-форум “Ділова репутація – сучасний капітал”, який відбудеться 16 липня.

Якщо ви досі розглядаєте клієнта виключно як джерело доходу компанії, то ваш бізнес довго не протягне.

Ще десяток років тому репутація була всього лиш допоміжним елементом в отриманні прибутку для бізнесу. Але все змінилося. І зараз етика бізнесу дорівнює реальним грошам підприємців. Від репутації залежить життя підприємства: обсяг продажу, лояльність підрядників, їхня конкурентноспроможність. І лише маючи конкретну місію та цінності, які поділяє та розуміє клієнт, компанія може здобути хорошу репутацію, а це допоможе їй бути помітною та затребуваною на ринку. Про це – експерт-практик, бізнес-тренер Ваче Давтян.

Кожен бізнес повинен чітко усвідомити – що є його місією і через які цінності він буде транслювати її споживачам, – Ваче Давтян

Нині кожен власник бізнесу по-своєму трактує – що таке етика у бізнесі. А насправді це ціла сукупність процесів, яка складається і з філософської частини, і юридичної, і фінансової, і клієнтоорієнтованості.

В Україні етика бізнесу – виживальницька. Адже сотні років українці боролися за власне право, можливості, незалежність і таким чином сформували певні «антицінності» в бізнесі. Бізнесмени чітко розуміють, що потрібно обманювати, хитрувати, не варто довіряти, можна порушувати закони, воювати з владою, щоб вижити. І навіть коли більшість процесів у державі почали налагоджуватись, все одно підприємцям складно переходити на інший спосіб мислення. Але, власне, попередня модель ведення бізнесу на сьогодні насправді вже є застарілою і вона призводить до краху бізнесів. Поміркуйте як змінився споживач: ми маємо справу із поколінням «Z» і «Y». А ці люди, маючи доступ до глобального світу, по-іншому реагують на життя, у них інші потреби і пріорітети. Репутація на ринку у час здорової конкуренції має величезне значення, стосунки з партнерами вкрай важливі, зневажливе ставлення до споживача у еру інтернету може нанести непоправної шкоди іміджу. Так, сьогодні кількість зірочок та відгуки споживачів формують репутацію підприємства і нове покоління на це реагує. А банальне заробітчанство на клієнтові є безперспективною справою.
Як приклад, наводжу ситуацію, коли ми йдемо до лікаря. Якщо ми відчуваємо, що байдужі йому, цей доктор розглядає нас виключно як джерело доходів, вдруге йти до такого фахівця нам не хочеться. Тому ми шукаємо іншого. А це означає, що етика бізнесу в контексті поганої клієнтоорієнтованості шкутильгає у його справі і він, рано чи пізно, або мусить змінити тактику або згорнути діяльність.
Ще один реальний приклад: буквально днями я зіштовхнувся із компанією, якій також порадив подбати про етику свого бізнесу. Я зробив замовлення на сайті, де вказано, що компанія здійснює оперативну доставку наступного дня і в ціну закладено встановлення товару того ж дня. Втім менеджери мені зателефонували лише через день. А потім ще «добили», вказавши, що замовлення приїде за кілька днів. На мою гостру реакцію про те, що на сайті у них зовсім інша інформація, мені відповіли, що вони були вихідні, що в них і встановлення не буде одразу, а є якісь домовленості із підрядниками і мені нададуть сертифікат. Але стоп, це ж зовсім інша історія, яка відрізняється від задекларованої на сайті! Чи потрібно мені як споживачу чути цю їхню недосконалу кухню? Навряд… Чи можна трактувати цю інформацію на сайті як обман клієнта з метою привернути увагу і вже потім його схиляти всілякими методами придбати товар? Очевидно така етика і закладена в основі цієї компанії. І це викликає недовіру, бо мене в центрі уваги немає. Це історія заробітчанства. І тому я відмовив їм. Хоча я готовий заплатити більше, якщо відчуваю, що клієнт для них важливий. Натомість коли я замовляю товар і мені менеджер задає правильні запитання, радить як фахівець, скажімо, взяти дешевший товар, адже навіщо переплачувати, виявляється для моїх потреб є альтернатива. Тоді я розумію, що є для них важливим як покупець. І ця компанія у моєму списку бажаних буде завжди, я приведу туди своїх родичів та друзів.
Отже, поміркуйте про власну місію і цінності у компанії. Це те, яку ви користь приносите і те, що має лежати в основі роботи кожного підприємства. Погано, якщо власник формує абстрактну місію, не розуміючи навіщо. Ну, мовляв, всі пишуть і ми напишемо… Так з’являються гучні і безглузді слогани, типу ми зробимо вас щасливими. А потім їхні ж менеджери у телефонній розмові псують настрій замовнику, порушуючи усі цінності, які вказують дорогу до цієї місії. Це не просто красиві слова. Місія це те, що ви вмієте класно робити і хочете продемонструвати це клієнтам. А цінності – це правила стосунків із клієнтом, всередині компанії, які допомагають підкреслити вашу місію. Як їх сформувати? Подумайте, чого не вистачає вашій компанії, де у вас слабка сторона. І пропишіть їх, щоб впроваджувати. І не дозволяйте нікому у компанії порушувати їх. Бо так руйнується етика вашого бізнесу. Зверніть увагу: компанії, які публічно і зрозуміло демонструють свої цінності та місію, задіяні в соціальних проектах, волонтерстві, вони набагато успішніші, сильніші і на крок вперед від конкурентів. Ще більше про етику у бізнесі я вам розповім 16 липня 2020р, на Форумі «Ділова репутація – сучасний капітал бізнесу». Цей захід спрямований розвинути в учасників навички, необхідні для створення та впровадження стандартів етичного бізнесу в Україні. Подію організовують Центри інформаційної підтримки бізнесу, засновані на базі Клубу Ділових Людей Україна та Київської торгово-промислової палати, за підтримки ЄБРР у рамках ініціативи ЄС EU4Business.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...