Місцеві мешканці разом із екологами та громадськими активістами, працівниками водного господарства і дорожніх підприємств збирають увесь цей непотріб. Особливо загострилася  проблема біля мостів та містків, адже здебільшого причиною їх руйнувань під час повені стали саме загати зі сміття, вирваних із коренем дерев та всього, що несли валуни й не давали воді проходу, інформує Голос України.

Гаразд. Зібрали, вивезли на полігони. А далі що з цим робити? Як утилізувати? Цю проблему порушили на селекторній нараді за участю голів облдержадміністрацій 17 липня під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Йшлося про врегулювання питань, пов’язаних із запобіганням потрапляння твердих побутових відходів до річки Тиса та інших водних об’єктів у національному і транснаціональному аспектах.

На Івано-Франківщині 57 підприємств займаються збором і транспортуванням твердих побутових відходів. Сміття на полігонах щоразу більше. Гостро стоїть проблема його утилізації.

Врегулювати питання можна лише будівництвом на території області сміттєпереробного заводу. Це сприятиме поліпшенню екологічної ситуації та призведе до зменшення накопичення твердих побутових відходів, – акцентував на нараді голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів.

Однак для комплексного вирішення проблеми потрібні різні механізми. Щоб мешканці міст і сіл мали стимул сортувати сміття, а не викидати його куди заманеться. Ті ж автомати для приймання пластикової тари в крамницях чи механізм обміну пляшки на товар тощо, як то є в інших країнах.

Читайте також: Скільки млн. тонн сміття захоронено на полігоні поблизу села Рибне. ВІДЕО.