Мед Атлант

ТОП-10 фентезі-книг, екранізації яких набули шаленої популярності у світі

Журналісти “МІСТА” читали книги і насолоджувалися кожною сторінкою нового роману ще до того, як це стало мейнстрімом. Сьогодні прихильників книг стало значно більше. Про це говорять пости в Facebook, історії в Instagram, обговорення на різних форумах та блогах. Особливо популярними літературні твори стають після того, як їх екранізують. Глядачам хочеться побачити повну картину стрічки, знати деталі, які пропустили в фільмі чи серіалі і загалом для кращого розуміння сюжету. Саме тому “МІСТО” сьогодні буде радити ТОП-10 екранізованих бестселерів в жанрі фентезі:


“Дім дивних дітей міс Перегрін”


Дебютний фентезійний роман американського письменника Ренсома Рігзса. Вперше був опублікований у 2012 році. Книга отримала схвальні відгуки від критиків і навіть потрапила в список бестселерів світу за версією TheNewYorkTimes. Їїуспіх призвів до екранізації у 2018 році.
В основі сюжету хлопчик Джейкоб, якому дідусь часто розповідав історії про дім, де живуть та навчаються діти з надприродніми здібностями. Після смерті дідуся герой вирішує дізнатися – все почуте правда чи лише плід фантазії старого чоловіка?

Роман відрізняється від своєї екранізованої версії тим, що в книзі описано все похмуро і дещо моторошно – навіть присутні елементи жаху. Ще більше нагнітають чорно-білі страшні фотоілюстрації в книзі. Натомість його екранізовану версію зробили у вигляді старої доброї казки для дітей.

“Портрет Доріана Грея”

Один із найуспішніших романів відомого англійського письменника Оскара Уайльда, який екранізовувався в різних країнах світу понад 30 разів. Одна з найуспішніших постановок була зрежисована у 2008 році.
Сюжет розгортається навколо молодого юнака Доріана Грея, якого одного разу намалював художник. Милувавшись своїм портретом герой бажає, щоб замість нього старів його портрет. Незабаром Доріан знайомиться з другом художника – лордом Генрі, який висміює моральні цінності тодішньої Англії і вважає, що в житті треба спробувати все. Потрапивши під поганий вплив, хлопець стає на неправильний шлях, робиться справжнім егоїстом та розпусником, а всі його дії “відбиваються” на портреті.

 

“Персі Джексон”


Серія книг про Персі Джексона буде цікава тим, хто цікавиться античною міфологією та любить історії про грецьких богів. Це цикл фентезійних романів письменника Ріка Ріордана, першою книгою якого є “Персі Джексон і викрадач блискавок”. На полицях магазинів роман з’явився у 2005 році, а через п’ять років його екранізували.
Персі Джексон – звичайний дванадцятирічний хлопчик, який волею випадку дізнається, що його батько – грецький бог Посейдон. В той час у брата Посейдона Зевса викрадають блискавки і головним підозрюваним стає сам Персі.

 

 

“Хроніки Нарнії”


Цикл книг із семи романів. Перший був написаний 1950 року, а перший фільм за мотивами книги вийшов на світові екрани у 2005 році. На сьогодні тільки три книги з семи екранізували.
Четверо дітей – Пітер, Сьюзан, Люсі та Едмунд –знаходять шафу, двері якої ведуть в інший світ. Перед ними відкривається Нарнія – країна, де природа живе в гармонії з людиною, де дуже багато міфічних істот, в існування яких ми точно не повірили б в реальному житті, а керує тим царством могутній лев Аслан… Поки Нарнію не захоплює зла королева.
Багато років тому пророцтвом було сказано, що прийдуть на землі Нарнії два сини Адама та дві доньки Єви, які зможуть звільнити нарнійців від рук цієї королеви. Тепер від юних героїв чекають здійснення древнього передбачення.

“Відьмак”


Відьмак – літературний фентезійний цикл польського письменника Анджея Сапковського. Перший роман серії був надрукований у 1986 році. Цю історію вирішили показати на екранах у вигляді телесеріалу. Перший сезон “Відьмака” вийшов в кінці 2020 року і це був один з найуспішніших телевізійних проєктів минулого року. Зараз фанати з нетерпінням чекають на другий сезон.
Головним героєм франшизи є відьмак Геральт з Рівії, який володіє неймовірною фізичною силою, психічною витривалістю та магічними навичками, здобутими внаслідок проходження мутації. Книга, як і сам серіал, розповідає про неймовірні пригоди біловолосого відьмака.

 

 

“Гра Престолів”


Роман в жанрі фентезі американського письменника Джорджа Р. Р. Мартіна. Це перша книга з серії “Пісня вогню та полум’я”. Перше видання було опубліковане у 1996 р., а 2011 року вийшов відомий та успішний серіал “Гра престолів” від телеканалу NBO. Він відкрив для глядачів новий жанр – “фентезі для дорослих”, а самі актори вмить стали знаменитими.
Головною візитівкою історії є безжальність творців цієї історії, які дуже легко “вбивали” героїв, яких полюбили як читачі, так і глядачі.
В центрі сюжету конфлікт між королівськими сім’ями, що призводить до жорстокої війни. За цією боротьбою за престол ніхто не помічає відродження великого Зла на Півночі.

 

“Сутінки”


У 2005 році американська письменниця Стефані Майер випустила всім відому на сьогодні книгу “Сутінки”, а три роки потому світ побачив однойменну кінокартину, яка мала шалений успіх серед глядачів. Тоді ж всі дізналися і про саму книгу.
Сама Майер випустила чотири книги з цієї серії, а от творці фільму вирішили розділити останню частину на дві стрічки. Тому маємо: чотири книги і п’ять фільмів.
Белла переїжджає житидо батька в місто Форкс. Там вона намагається налагодити стосунки з татом, заводить нових друзів і зустрічає своє кохання. Тоді Ізабелла ще не знала, що за його таємничістю та загадковістю ховається справжня сутність Едварда – він вампір. Героям доведеться пройти чимало випробувань на шляху до свого щастя.

 

“Володар перснів”


Його можна назвати королем фентезі. Джон Толкін став всесвітньовідомим завдяки романам про Середзем’я. Найвідоміша сага фантаста – “Володар Перснів”, першу частину якої світ побачив у 1954 році, а найбільш успішна його екранізація – у 2001. І книги, і фільми набули шаленого успіху у світі і стали справжніми бестселерами.
Головному герою Фродо доручають знищити найнебезпечніший перстень у світі. Поки юний гобіт зі своїм напарником Семом вирушають на небезпечне завдання, його друзі – хранителі перcня – розпочали пекельну війну проти злих сил.

 

“Гобіт”


Ще один бестселер Толкіна, який за хронологією сюжету передує події серії романів “Володар перснів”, але екранізація його була набагато пізніше цієї франшизи. Книга стала дуже популярною серед поціновувачів жанру фентезі, тому фільм вирішили розділити на три частини.
Дядько Фродо – Більбо Беггінс – спокійно та мирно проживав у Гобітоні, поки одного вечора до нього в гості не навідався маг Гендальф і не перевернув його світ догори ногами. Це історія про неймовірні пригоди гобіта, який перший завів дружбу з магами, гномами та людьми. Тут також розповідається, як саме Більбо знайшов лиховісний перстень.

 

 

“Гаррі Поттер”


Напевно, на світі немає людей, які б нічого не чули про хлопчика-чарівника зі шрамом на чолі у вигляді блискавки. Про чарівний світ поттеріани ми вперше дізналися у 1997 році, коли друком вийшла перша частина – “Гаррі Поттер та філософський камінь” – та одразу заполонила читачів з усього світу. З того часу і досі “Гаррі Поттер” вважається одним з найуспішніших літературних та кінематографічних проєктів. У 2001 році першу книгу було екранізовано.
Це історія про осиротілого хлопчика, який в 11 років дізнається, що він – чарівник і що був зарахований до школи чародійства та чарів Гогвордс ще з самого народження. З того моменту ця школа стала його рідним домом, друзі – сім’єю, а магія – життям.
Але не все так безхмарно у світі магії – всі сім частин книги і вісім частин кінокартини герою доводиться воювати зі злими силами і з наймогутнішим чарівником всіх часів Лордом Волан-де-Мортом – вбивцею його батьків.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...