Мед Атлант

Франківська дизайнерка Ірина Фенчак дає нове життя старовинній вишивці

Вишиванка –це своєрідний «код» українця. В сучасному світі стиль одягу суттєво змінився. Але є незмінні речі. Сьогодні українські вишиті сорочки популярні ще більше, ніж сотні років тому. Їм надають перевагу не лише українці, українські зірки, а й навіть іноземні селебреті.

Відома франківська дизайнерка та кравчиня Ірина Фенчак у своєму ательє створює унікальні вишиті речі – вишиванки, сумки, сукні, пальто, постелі та скатертини. Вона збирає старовинні зразки вишивки та наносить на вироби сучасного крою. Інколи щось змінюють, але здебільшого залишають недоторканим.

Музикант за освітою, але кравчиня в душі. Ірина Фенчак закінчила Івано-Франківське музичне училище за спеціальністю фортепіано. Пізніше працювала викладачем музичного мистецтва та концертмейстером. Згодом вона вирушила на заробітки до Італії. Там працювала на швейній фабриці. Це і дало поштовх до зміни спеціальності та розпочати власну справу.

Ірина Фенчак з дитинства вміла шити. Лише через деякий час вона зрозуміла, що це її покликання – створювати красу для людей.

Я шила завжди. Чи я була музикантом чи ні, але я шила завжди. В мене шила мама й бабця. Я бачила і знала, як це. Мене завжди це захоплювало. В мене руки прошиті з трьох років. Я завжди кажу дівчатам, що шити може будь-хто, – розповідає майстриня.

Сьогодні мистецтво вишивки приносить задоволення не лише їй самій, а й оточуючим. Кожна вишиванка з її ательє – це індивідуальна річ з унікальним орнаментом. Майстриня зазначила, що повторити одну й ту саму річ – неможливо.

В ательє-клубі Ірини Фенчак є понад 100 різноманітних моделей вишивки. Кожна з них неповторна та унікальна. Дизайнерка запевняє, що однакових моделей та зразків немає, їх майже нереально відтворити.
У майстерні намагаються відшукати, зберегти та дати нове життя старовинним зразкам вишивки. Разом з тим сучасний крій та індивідуальні побажання стають основою неповторного одягу.

Я бачу покликання зберегти ті старовинні візерунки. Я вишукую це в інтернеті, по горищах, по людях. Клієнтів я заохочую та закликаю відтворюйте візерунки вашої бабці. Не шукайте в інтернеті готових зразків і вишиванок. Шукайте краще у старих скринях, – наголошує Ірина Фенчак.

В ательє комбінують машинну й ручну вишивки, поєднують сучасні й старовинні візерунки та моделі. Машинна вишивка, завдяки своїй швидкості, дає змогу зберегти та відтворити старовинні вишивки.

 

Ательє, яке втілить ваші мрії в життя, знаходиться у ТЦ «Майдан», що по вулиці Шеремети, на третьому поверсі, приміщення №15.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...