Мед Атлант

Україну охопила криза – економічна, політична та соціальна, – Рахманін

Сьогодні, 27 липня, в Івано-Франківську відбулась дискусія з головою фракції «Голос» Сергієм Рахманіним на тему «Криза: економічна, політична, соціальна».

Люди зібралися, щоб поговорити про ситуацію, яка склалася у країні, та про шляхи виходу з неї.

Верховна рада 9 скликання, в якій я маю честь представляти партію «Голос», більше ніж на половину була насичена людьми, які щиро сподівалися, що вони будуть дивитися всередину проблем, але за рік вони так і не навчилися цього робити. Проблема кризи нашої держави – це проблема кризи влади. Напевно, вперше за часів існування незалежної України влада не має взагалі масштабів розуміння проблем і системи реагування на загрози. Всі речі, які відбуваються сьогодні, вони є реактивними. Всі законопроєкти, всі рішення, всі кроки, чого б вони не стосувалися, вони робляться, щоб створити гарну картинку в намаганні створити швидкий документ, який можна легко завернути і подати, – каже Рахманін.

Народний депутат каже, що влада – це завжди система, це певна кількість речей, які пов’язані між собою. Неможливо рухати країну вперед або не давати їй відкочуватися назад, коли ти не розумієш системного погляду на все.

Будь-яке ухвалене рішення обов’язково пов’язане з іншим. Це елементарні речі для людей, які мають хоча б «зелене» уявлення про політику. Ці люди, на превеликий жаль, так цьому і не навчилися. Я сподіваюся, що в нас не відбудеться деградація держави, але це точно буде означати кризис і конституційний, і владний, і фінансовий, і економічний. Певні ознаки всіх цих речей уже є наявні. Я думаю, що найбільше за пів року ми будемо мати реальні наслідки цього і це відбувається в багатьох речах, починаючи з неефективного використання бюджетних коштів і невірного поповнення державного бюджету. Впиратися тоді доведеться всіх, буде не важливо хто і як ставиться до теперішньої влади, всі розуміють, що це є спільний дім, спільна хата. Всі, хто має достатні клепки в голові, будуть змушені виправляти помилки інших, – додає депутат.

Рахманін каже, що якщо чинна влада не знайде людей, які їм щось підкажуть та допоможуть, то незабаром ця криза буде здаватися нам дитячими забавками в порівнянні з тими викликами, які з’являться.

В будь-якому питанні має бути чіткий системний підхід, план вирішення проблем, тому що проблеми вирішуються дуже малими кроками і наявністю плану. Люди не повинні виходити на мітинги, щоб влада нарешті дослухалася до них. Так не має бути. Це показує, що в нас в державі взагалі нічого не планується, – каже Володимир Тищенко, голова обласної організації «Голос» в Івано-Франківській області.

Люди, які прийшли на зустріч, кажуть, що зараз важко піти в політику саме через те, що люди дуже погано налаштовані щодо влади.

Ставлення українців до влади є негативним і це триватиме ще довго. Щойно ти опиняєшся в політиці, до тебе починають дуже упереджено та негативно ставитись. Це ставлення є генетично ворожим. Влада бувала різна, але всі завжди думали, що вона чужа, кимсь поставлена. Протягом цих майже 30 років наша влада дуже “наталанила”, тому щоб в людей змінилося ставлення, має пройти час, – відповідає Рахманін.

На думку депутата реформа децентралізації могла стати однією з найуспішніших реформ за весь час існування держави. Проте теперішня влада не змогла навіть довести до логічного кінця те, що почала попередня.

Можливо, ми живемо в той період часу, коли влада буде мінятися на наших очах. Наша країна довгий час була розшматована і по частинах жила в різних імперіях. Україна зараз, це вже не немовля, але ще не підліток. Ми проходимо межі дозволеного, вибудовуємо свою дорогу. Ми дуже багато втратили, поки соромилися називати війну війною. Проте це все унікальний досвід, – каже народний обранець.

Представники партії «Голос» кажуть, що вони є виключно право-ліберальною партією, їх об’єднує одна спільна думка. Вони не вважають себе кращими або гіршими за когось, проте у кожної партії є свій виборець, своя підтримка і їм не соромно говорити, що це виглядає саме так.

Для нас держава, з точки зору, коли йдеться про її цілісність та безпеку, є абсолютно священними речами. Це не високі слова, це є правда, і ті «червоні лінії», за які ми точно ніколи заходити не будемо і не дамо це робити нікому, наскільки це дозволяють нам наші поки що скромні сили, – каже Рахманін.

Франківська молодь звернулася до депутат з питанням, чи люди не втомилися від нових обличь. Чи не залишить свій негативний відбиток на перспективній молоді монобільшість Верховної Ради, яка по факту виявилась не дуже компетентними людьми.

Вік не є важливим у політиці. Головне, що людина може зробити, які цілі ставить перед собою і чи зможе цього досягти. Чи здатна людина зі своїми внутрішніми якостями відповідати посаді, яку буде займати. Люди можуть бути в політиці довго, але можуть бути недієвими, а може бути зовсім навпаки. В молоді цілий світ перед очима, багато можливостей, проте поруч завжди має бути людина, котра буде з досвідом і зможе дати пораду, – відповів депутат.

Законопроєкти писати важко, а ухвалювати їх ще важче, особливо коли для цього у тебе обмежені можливості.

 Влада не досить доцільно використовує час депутатів. Нещодавно ми витратили цілий тиждень на законопроєкт про гральний бізнес і це вважається нормальним. Проте у країні багато інших проблем, які набагато важливіші, – каже народний обранець.

Депутат вважає, що чим менше у країні буде регулюючих органів, тим більше буде у людей грошей, чим більше буде у людей грошей, тим сильнішою буде Україна.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...