Мед Атлант

На Прикарпатті офіційно зареєстровано 4 тисячі хворих на гепатити

За даними Івано-Франківського лабораторного центру, щорічно на Прикарпатті реєструють 80-120 випадків гострих гепатитів.

Як себе вберегти, на що звернути увагу та як діагностувати ці захворювання, розмовляли у студії Суспільного.

Захворюваність на вірусні гепатити у 2020-му році в Івано-Франківській області має тенденцію до зниження на 6,37 %.

Кількість захворювань на гострі гепатити зменшується, на хронічні – зростає.

Завідувачка відділення № 1 Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні Людмила Будеркевич каже, що кількість гострих гепатитів завдяки розвитку медицини зменшується: “Єдиним актуальним видом залишається гострий гепатит А. У зв’язку з погодніми умовами у нас можливий спалах цієї хвороби на початку осені. Оскільки були повені, підвищена вологість, – в таких умовах гепатит А може прогресувати”.

Лікарка каже, що на фоні спаду кількості гострих гепатитів, кількість захворювань на хронічні гепатити зростає. Це не тільки проблема України, а й світу. Зараз у світі нараховують більше 500 млн захворювань на хронічний гепатит С і 300 млн – на хронічний гепатит В. В Україні 9% населення мають той чи інший вірусний гепатит. В Івано-Франківській області 9-10% населення хворіє хронічними гепатитами В і С.

“Знайти мільйон”

Тематика цьогорічного Всесвітнього дня боротьби з гепатитом – “Знайти мільйон”. За даними ВООЗ у світі лише 9% людей з хронічним вірусним гепатитом В знають про свій діагноз, про те, що у них вірусний гепатит С – лише 20 %.

“Офіційно зареєстрованих в Івано-Франківській області хворих на гепати є близько чотирьох тисяч хворих. Ці чотири тисячі можна помножити на 10 – і отримаємо достовірну інформацію захворюваності по області”, – розповідає Людмила Будеркевич.

В обласній інфекційній лікарні раніше існував гепатологічний центр. Зараз залишили відділення № 1, яке займається вірусними гепатитами. Щороку там приймали і обстежували чотири тисячі пацієнтів, захворювання у яких було виявлено вперше.

Людмила Будеркевич розказує: “Цього року за січень-лютий ми проконсультували 350 хворих, яких взяли на облік. Всього на обліку у нас 3 500 хворих, з них 78 учасників АТО, 160 медиків. В основному, всі ці люди є пролікованими”.

Хто в зоні ризику?

За словами Людмили Будеркевич, у зоні ризику захворювання на хронічні гепатити – люди, які отримують переливання крові (наприклад, хворі на гемофілію), люди, які часто лікуються в стаціонарах, медики хірургічних спеціальностей, лаборанти, люди, які ведуть невпорядкований статевий спосіб життя, вживають наркотики. Треба бути уважним, коли робите тату чи манікюр, також – на огляді у гінеколога.

“Але основна вікова категорія хворих на хронічні гепатити В і С – люди після 40 років, вони мають супутні захворювання, лікуються в стаціонарах”, – стверджує лікарка.

Які симптоми?

Заражуваність при гепатиті висока: одна краплина крові хворого здатна заразити 10 літрів води.

Людмила Будеркевич каже, що для того, щоб знати свій статус щодо захворювання на гепатит, потрібно проходити біохімічні та УЗД-обстеження не менше одного разу на рік. Якщо є певні зміни печінки, людина повинна обстежитися на гепатити В і С. Адже типових клінічних ознак, які свідчать про захворюваність на хронічний гепатит, немає.

“Коли є яскрава клініка, то ми можемо підозрювати трансформацію гепатиту у цироз”, – каже медик.

Якщо гепатит гострий, людина швидко зрозуміє, що вона хвора. У неї – нудота, блювота, важкість у правому підребер’ї, жовтіють склери та шкіра, темніє сеча.

А при хронічних гепатитах ці прояви відсутні.

“Може бути загальна слабкість, втрата апетиту, здуття живота, – що часто можна сплутати з іншими гастроентерологічними захворюваннями. Тому при підозрі на захворювання людина повинна пройти тестування”, – пояснює Людмила Будеркевич.

Як сьогодні лікують гепатити?

З 2014-го року існує державна програма лікування хронічних гепатитів В і С. Лікування з хронічним гепатитом триває 12 тижнів, а з цирозом – до 24 тижнів.

Завідувачка відділення говорить: “На сьогодні ми забезпечені ліками повністю. Але, у зв’язку з коронавірусною хворобою, наша лікарня стала опорною у лікуванні COVID-19. З початку березня ми пацієнтів не приймаємо і противірусну терапію не проводимо. Препарати перерозподілили по районних лікарнях ще у квітні. Але ці препарати багато районів не забрали”.

Медик радить: якщо у людини виявили захворювання на хронічний гепатит, вона має звернутися до лікаря-інфекціоніста у своєму районі чи у своїй поліклініці, і відповідно до тих препаратів, які є у районах, йому буде призначена противірусна терапія.

В обласну інфекційну лікарню можна буде звертатися, коли вона відновить роботу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...