Мед Атлант

Реалізація програми президента: у Франківську прозвітували нардепи “Слуги народу”

Сьогодні, 30 липня, у Франківську відбулася прес-конференція народних депутатів партії «Слуга народу». Голова обласної організації партії, народний депутат Олена Вінтоняк, а також народні депутати Ігор Фріс, Роман Мулик, Олександр Матусевич та Зіновій Андрійович прозвітували про свою діяльність за рік роботи у Верховній Раді.

Як зазначила Олена Вінтоняк, депутати від партії «Слуга народу» ставили перед собою за мету припинити практику потрапляння до влади заради політичної корупції чи привілейованого статусу. Тому передусім було скасовано депутатську недоторканість.

«Це був прорив, – каже вона. – Депутати стали рівними зі всіма громадянами країни. Ліквідація «касти недоторканих» зменшила і корупційну цінність мандату».

Олена Вінтоняк зауважила, що припинили і кнопкодавство. Тепер це загрожує депутатам втратою мандата, а також посилили штрафні санкції за прогули засідань. Зріс і темп діджиталізації – завдяки системі СЕДО працює електронний документообіг, що розвантажує багато служб й економить кошти.

Ігор Фріс, народний депутат від 84 виборчого округу, зауважив, що діяльність монобільшості – партії «Слуга народу» – реалізація програми президента. «Більшість моїх законопроєктів були направлені на реалізацію, захист, дотримання прав громадян, юридичних осіб, уніфікацію законодавства у цій сфері», – сказав він.

Також були прийняті зміни на ліквідацію мажоритарки – тепер вибори у Верховну Раду тільки за партійними списками. І обов’язок партії дотиснути, аби ці списки були максимально відкриті. Відзначив Ігор Фріс і те, що депутати від «Слуги народу» підтримали ініціативу президента про імпічмент.

«Мною було подано у співавторстві або одноосібно 58 законопроєктів, 9 стали законами. Більшість з них уже підписані президентом. Один із перших – антирейдерський. На сьогодні маємо значні покращення у захисті прав громадян, юридичних осіб щодо нерухомого майна. Другий – «Про нотаріат», сюди внесли безліч правок», – відзначає Ігор Фріс.

Важливими є також законопроєкти про обіг зброї, зміну по батькові, їх ще необхідно прийняти.

Наразі багато часу депутати присвятили роботі з подолання наслідків повені. Мешканцям потрібна була допомога у правильній підготовці документів на відшкодування збитків та аналізу об’єктів, що потребують фінансування для відновлення. Олександр Матусевич, народний депутат за виборчим округом № 86, підкреслив, завдання на майбутнє – запобігти паводкам. А наразі депутати контролюють використання бюджетних коштів.

 

Зіновій Андрійович, депутат-мажоритарник за виборчим округом № 87, вказав на важливості завершення реформи територіально-адміністративного устрою. У своєму короткому звіті він звернув увагу на законопроєкт про скасування пайової участі. Завдяки цьому місцеві бюджети зберегли 2 млрд грн. Законопроєкт 2231 – щодо зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні пального та частини акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального до місцевих бюджетів – дозволив громадам зберегти 8 млрд. грн.

Важливим є законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», що дає можливість покращити соціально-економічний розвиток.

Роман Мулик, депутат по загальнодержавному багатомандатному округу, зазначив, депутати прийняли низку актів, що направлені на подолання наслідків пандемії. Вони стосуються медицини, захисту бізнесу та соціальних гарантій. Так, було запроваджено мораторій на будь-які перевірки бізнесу, заборона на підвищення відсоткової ставки за кредитами. ФОПи можуть отримувати допомогу, їх звільнено від сплати ЄСВ.

Детальну інформацію про рік роботи народні депутати від партії «Слуга народу» висвітлять на своїх фейсбук-сторінках. Такі звіти стануть щорічною практикою.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...