Мед Атлант

Депутати звернулись до Зеленського, Разумкова та Шмигаля про недопустимість перегляду мовного закону

Сьогодні, 31 липня, триває 36-сесія обласної ради.

На ній зачитали звернення до Зеленського, Разумкова та Шмигаля про недопустимість перегляду мовного закону.

У тексті звернення зазначається, що депутати Івано-Франківської обласної ради, глибоко обурені тим, що в Україні відбувається чергова антиукраїнська провокація та спроба зруйнувати основи української державності.

Українська мова є одним із визначальних чинників, що перетворюють українців на єдину націю і творять міцне підґрунтя державної незалежності й соборності України. Мова – не тільки культурне надбання та засіб комунікації, але й наріжний камінь національної безпеки та соціального розвитку, – зазначається там.

Йдеться про законопроєкт № 2362 авторства нардепа Максима Бужанського “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в закладах освіти”.

Народні депутати деяких фракцій у Верховній Раді України хочуть внести зміни до чинних законів про мову і про освіту, що передбачають:

– скасування з 1 вересня 2020 року переходу учнів 5-11 класів українськомовних шкіл на українську мову навчання;

– дозвіл викладати декілька навчальних предметів російською мовою в українських школах.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, переконані, що такі заяви руйнують єдність нації і є черговою спробою поділити українців на різні сорти. Все це може призвести до перетворення України на колонію та спровокувати громадянський конфлікт, – йдеться у тексті звернення.

За звернення проголосували 61 депутат. Рішення прийняли.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...