Мед Атлант

Секрет 200 балів: історії успіху на ЗНО чотирьох прикарпатських випускників

Семеро випускників шкіл Івано-Франківщини написали ЗНО з англійської мови на 200 балів, по троє стільки ж набрали з математики та фізики. Загалом 19 дітей здобули на тестуванні найвищі результати. Що треба робити для того, аби скласти ЗНО на 200, як успішно підготуватися до іспиту, ми з’ясовували у чотирьох випускників з Франківщини.

 

Не ставити 200 за мету

Роман Кулик, випускник Українського ліцею № 1, здав ЗНО з англійської мови на 200 балів.

Хлопець десять років займався бальними танцями, згодом почав захоплюватися кіно.

«Я навіть намагався себе реалізувати у цій сфері, знімав відео, монтував. Але зрозумів, що це не моє. Вступатиму цього року на IT до Києва чи Львова, залежно, куди вступлю на бюджет», – розповідає він.

Іноземні мови добре давалися ще змалку. Втім на олімпіаді з англійської ні разу не був, його переганяла учениця з кращими результатами. Але з цього приводу хлопець не засмучується. І та ІІ місця здобував на олімпіадах з німецької та польської. А ще Роман написав наукову роботу в МАНі з німецької мови й переміг на обласному етапі. Щоправда, на всеукраїнському етапі конкурсу-захисту участі так і не взяв – винен карантин.

Роман не ставив за мету отримати 200 балів, однак знав, що не напише ЗНО погано.

«Знаю, як це складно морально: коли розумієш, що в тебе 200 не буде. Я собі ставив за ціль 190 і більше. Як вийшов з аудиторії, побачив, що немає жодної помилки, був задоволений собою».

Результати з англійської Роман дізнався о другій ночі, сервери УЦОЯО не витримували навантаження, тому зайти на сайт було важко. Хлопець був вражений та задоволений результатом, довго не міг заснути.

До тестів хлопець готувався з репетитором, допомога вчителя потрібна для того, аби зрозуміти «філософію» тесту, каже Роман. Бо важливо мислити так, як думали укладачі тестів. Тому ліцеїст розв’язав дуже багато тестів з попередніх років. Хлопець каже, підготуватися до ЗНО з англійської мови лише за

українськими підручниками неможливо, тут потрібні ще й американські та англійські. Окрім цього, дуже допомагають фільми та спілкування. Сам Роман переглядав серіал «Шерлок», фільми «Шпигунка», усі частини «Друзів Оушена».

«Я фанат українського дубляжу. Коли передивився всі улюблені фільми українською, вирішив, чому б їх не подивитися мовою оригіналу. Я проводив паралелі. Ще одна моя знахідка – подкасти BBC, я їх переслухав усі», – каже випускник.

Роман складав ЗНО з трьох предметів та ходив до репетиторів. Графік в Українській гімназії напружений – уроки з 8:30. Опісля заняття з репетитором та домашнє. Встигнути все важко.

«Інший фактор – одноманітність. Тому я робив перерву раз на два місяці на два тижні та вчив інший предмет. Це допомагало розслабитися. Бо коли забагато навчаєшся, робиш дурні помилки», – розповідає Роман.

Також хлопець встигав проводити час з друзями – аби дати собі відпочити від навантаження. І до репетиторів завжди ходив пішки – теж помічне.

Допомагали добре скласти іспити вчителі, бо не залякували, а запевняли у хорошому результаті. Все ж Роман радить не ставити собі ціль – 200 балів, щоб потім не розчаровуватися і не засмучуватися. 180 і вище уже дуже хороший результат.

Докласти зусиль, щоб подолати страхи

Соломія Стренчак закінчила Косівський ліцей № 1 із золотою медаллю. У неї 200 балів з англійської мови, 199 з історії України та 197 з української мови та літератури.

Соломія захоплюється лінгвістикою, а без англійської мови не уявляє свого життя. Дівчина книголюбка. Найулюбленіше чтиво – про Гаррі Поттера. Зараз Соломія захопилася історією і з захватом читає книгу Гіларі Мантел «Вулфголл» про династію Тюдорів. Випускниця захоплюється серіалом «Шерлок» від BBC. До речі, він рятував від нудьги впродовж навчального року,  й саме завдяки йому школярка навчилася сприймати англійську на слух.

Соломія планує вступати до Києва на переклад (її цікавлять іспанська і португальські мови) або ж міжнародні відносини.

Каже, до англійської мови почала готуватися чи не з 5 класу. Тому 200 балів з англійської був  як «low-hanging fruit» (легке завдання), але були сумніви та переживання.

Випускниця розповідає, знання отримала завдяки хорошим вчителям. Соломія вчила граматику рівня університетських курсів. А якось до Косова приїхала американки, яка шукала тут українські корені. Саме тоді дівчина зрозуміла, що їй слід підтягувати лексику: «Спершу було трохи страшно. Однак коли  ти докладаєш зусиль, щоб подолати страхи, це приносить результати. Через дві години ми з нею вільно спілкувалися. Ця зустріч стала для мене джерелом натхнення. Тоді я сіла, закотила рукави, і з великим задоволенням почала вивчати лексику».

У розповіді дівчина згадує Ольгу Кидановську та Роману Гордійчук. Каже, це справжні гуру англійської.

Свій робочий день випускниця не розплановувала, бувало, що вчилася до 4 ранку. «Не хочу лякати, але підготовка до ЗНО – це денна і нічна робота. Я кави випила дуже багато», – зауважує дівчина й радить не лінуватися, не мислити категоріями «завтра – післязавтра». Каже, загалом марафон – складний, а найважче у ньому старт.

«Важка робота – не означає, що вона неприємна, навпаки. До такої роботи не треба підходити похнюпленим. Під час підготовки до ЗНО допоможе і добрий сон. Це запорука хорошого результату. Хоча сама я про це забувала. Рекомендую також пити менше кави, більше какао). А ще – дивитися улюблені фільми англійською», – зазначає випускниця. Ще одна порада від неї – візуалізація. Якщо ви хочете отримати 200 балів – тримайте у голові «картинку» з ними.

Дівчина радить, аби досягнути високого результату, слід готуватися заздалегідь, з 9, а той з 8 класу. Підготовка – не тягар, а «зелене світло», яке відчинить безліч дверей, переконана Соломія.

 

Англійську вчити не нудно

Анастасія Василюк закінчила ліцей № 5. Також склала англійську на 200 балів. Дівчина ставить собі за мету знати іноземні мови. Вважає, круто, коли люди з різних країн можуть порозумітися. Окрім англійської та німецької, вчить польську, бо планує вступати до ВНЗ в Жешуві на інформатику.

Анастасія змалку відвідувала багато гуртків: музика, танці, гімнастика, теніс. Проте найбільше її захоплення – малювати. Дівчина навіть планувала навчатися на художника в Німеччині, однак згодом рішення змінила. Каже, важливо здобути фах: «Я будь-коли можу залишити свою професію і почати малювати. Але я не зможу залишити малювання і піти працювати».

200 балів для випускниці – несподіванка. Мову знає, однак може зробити дрібну помилку через неуважність. «Я чекала вночі, щоб програма мене впустила. Коли побачила результат – дуже здивувалася. Батьки були раді, ніхто не очікував, що буде 200. Це так… дивно, захопливо. Мені приємно, що я не зробила жодної помилки, що для мене рідкість, бо я неуважна. Особливо, коли хвилююся», – каже Настя.

Випускниця зауважує, має хорошу базу з англійської, тому подумала, що їй і готуватися до ЗНО майже непотрібно. Так, Настя ходила до репетитора, але для того, аби навчитися писати власні висловлення.

Репетитор знадобився і з математики. Дівчина розповідає було і складно, і цікаво. А з українською мовою та літературою допомогла бабуся.

Сама ж підготовка до тестування проходила в спокійному темпі, адже дівчина знала, що вступатиме закордоном. Графік у Насті не був напружений, втім на дозвіллі вона проводила час з друзями, дивилася серіали. За книжками багато часу не сиділа, але цього було достатньо, аби продемонструвати хороший результат.

Розповідаючи про те, що допомогло здати англійську на 200, Настя згадує вчительку Наталю Кудлута її уроки в Українському ліцеї № 1, де дівчина навчалася раніше. Та й узагалі, завдяки пані Наталі випускниці сподобалася англійська.

Помічним у вивченні мови, вважає Настя, стали вивчення текстів пісень та перегляд серіалів: «Це класно, коли ти чуєш пісню англійською, і можеш зрозуміти, про що виконавець співає». Улюблена група дівчини – «TwentyOnePilots».

Настя радить, допоможе у вивченні англійської спілкування з носіями мови. Така практика, до речі, у дівчини була в таборі. А ще завчати приклади, а не правила. Якщо записане в зошиті з граматики виглядає нудно, його можна розмалювати кольоровими ручками. А коли набридло вчитися, тоді дивитися серіал. Лиш один нюанс – він має бути англійською.

 

У всьому треба знати міру

Роман Курилюк – випускник Фізико-технічного ліцею. На ЗНО здобув 200 балів з математики. Планує вступати у КПІ на системний аналіз.

Роман – член Всеукраїнського братства ОУН-УПА і Молодіжного націоналістичного конгресу. Захоплюється походами, найкращий відпочинок – махнути з рюкзаком в гори на кілька днів.

200 балів для хлопця – неочікувано. «Я прийшов додому, два рази перевіряв роботу. Розраховував на 192 – 193 максимум. Дуже здивувався, потім зрадів. Батьки теж спочатку не повірили. Інші говорили: все зрозуміло, цього і слід було очікувати», – розповідає випускник. І справді, високого балу слід було чекати, бо Роман призер ІІІ етапу олімпіади з математики, біології. А його команда здобула ІІІ місце на всеукраїнському етапі турніру юних математиків.

Готуючись до ЗНО, Роман налягав на те, що важче вдавалося, а це тригонометрія та стереометрія. Він розв’язував завдання з минулих років та робив тести. До репетиторів не ходив ніколи – допомогли у підготовці турніри та олімпіади.

Графік у Романа був напружений – пари до 16, а потім збори в організаціях чи акції. Звісно, і зустрічі з друзями. Часу на домашні завдання було обмаль, тому хлопець старався усе засвоїти на заняттях.

«Коли ти вчишся у ФТЛ, тебе оточують розумні люди, хороші вчителі, ти маєш на кого рівнятися. І саме це стимулює працювати», – каже Роман.

Власне, оточення і допомогло досягнути високого результату. Адже те, про що ти спілкуєшся з друзями також має значення, формує твій світогляд.

Під час карантину Роман більше читав. Це були і художні книги, і науково-популярні. До кінця квітня прочитав усі книги з математики, що були вдома, наприклад, Елленберга «Як ніколи не помилятися», Кайку «Гіперпрростір», Гокінга «Історія часу», Строгаца «Екскурсія математикою».

Цікавить Романа історична література. Улюблений письменник – Василь Шкляр.

Для хлопця немає великої різниці у балах, однак 200 – це плюс при вступі. У всьому треба мати міру і балансувати, вважає він, чергувати математику  з художніми книгами та прогулянками.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...