Мед Атлант

3 серпня починає діяти поділ на карантинні зони: що і де заборонено на Франківщині

В Україні з 3 серпня набирає чинності поділ країни на чотири зони за рівнем поширення коронавірусу: на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зону.

Івано-Франківщина поділена так:

“Помаранчева” зона — міста Івано-Франківськ, Тисменицький район.

“Жовта” зона — місто Яремче, Богородчанський, Городенківський, Косівський та Надвірнянський райони Івано-Франківської області.

“Зелена ” зона – усі інші райони та міста.

Що заборонено?

У зеленій зоні діятимуть правила, встановлені по всій країні – носіння маски у громадських місцях, соціальна дистанція, використання антисептика; проведення масових заходів з не більше як 1 особою на 5 кв. м.; заповненість кінотеатрів і театрів не більше, ніж на 50%; перевезення пасажирів у громадському транспорті лише на сидячих місцях.

У жовтій зоні до попередніх обмежень додадуться обмеження на відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди літнього віку.

Помаранчева зона – до згаданих обмежень додадуть припинення діяльності закладів розміщення, крім готелів, обмеження діяльності розважальних закладів і закладів харчування у нічний час, діяльності спортзалів, фітнес-залів, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, а також обмеження для масових заходів – 1 людина на 20 кв м і не більше 100 осіб.

Червона зона – це заборона роботи громадського транспорту, відвідування закладів освіти, закриття ресторанів, ТРЦ тощо.

Регіон вважається зі значним поширенням коронавірусу, якщо у ньому є хоча б один із показників:

  • завантаженість ліжок у лікарнях для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 становить більш як 50%;
  • середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА менше ніж 24 на 100 тисяч населення протягом останніх 7 днів;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить більш як 11%;
  • показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 більш як 10%.

Регіон зі значним поширенням вірусу може бути у «жовтій», «помаранчевій» або «червоній» зону у залежності від того, наскільки перевищують показники. Наприклад, для всього регіону встановлюють «жовтий» рівень небезпеки у разі завантаженості понад 50% ліжок, «червоний» — у разі завантаженості понад 75% кількості ліжок, пише Громадське. 

Якщо в області 5 днів поспіль погіршуються показники поширення вірусу, то її розділяють на райони та міста обласного значення і визначають вплив кожного району та міста на поширення COVID-19. У залежності від того, на скільки відсотків район або місто впливає на ситуацію в області, їх окремо відносять до «зеленої», «жовтої», «помаранчевої» та «червоної» зони. Наприклад:

  • якщо впливає до 5% — район чи місто у «зеленій» зоні,
  • якщо від 5 до 20% — у «жовтій»,
  • якщо від 20 до 50% — у «помаранчевій»,
  • якщо понад 50% — у «червоній».

Державна комісія з надзвичайних ситуацій переглядає поділ на карантинні зони кожні 5 днів.

Які обмеження залишилися по всій країні?

До кінця адаптивного карантину, який поки продовжили до 31 серпня, по всій Україні забороняється:

  • перебувати в громадських місцях, транспорті без респіраторів чи захисних масок, що закривають ніс та рот. Маски можуть бути виготовлені самостійно,
  • перебувати на вулицях без документів,
  • без дозволу залишати місця самоізоляції, обсервації,
  • перетинати державний кордон України іноземцям та особам без громадянства, якщо у них немає поліса (свідоцтва, сертифіката) страхування, виданого страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво в Україні і покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, і діє на термін перебування в Україні,
  • перетинати КПВВ з тимчасово окупованим Кримом та Донецькою і Луганською областями іноземцями й особами без громадянства без наявного поліса (свідоцтва, сертифіката) страхування.

Читайте також: Перетинати межу між червоною та іншими зонами можна лише автівкою — МОЗ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...