Мед Атлант

Які послуги в стаціонарах безкоштовні для пацієнтів – пояснення НСЗУ

На сьогодні НСЗУ законтрактувала 1084 заклади на надання медичної допомоги пацієнтам в стаціонарних умовах. З них: 1049 закладів – без проведення хірургічних операцій; 843 заклади – на здійснення хірургічних операцій в стаціонарних умовах.

Про це інформує пресслужба НСЗУ у фейсбуку.

За надання стаціонарної допомоги пацієнтам в квітні-липні цими закладами НСЗУ вже виплатила їм 10 млрд грн.

В безоплатний пакет з надання медичної допомоги в стаціонарі медзакладу включено:

інструментальні та лабораторні обстеження, включаючи патоморфологічні;
надання медичної допомоги, направленої на полегшення, зняття чи усунення симптомів і проявів захворювання чи іншого порушення життєдіяльності, нормалізацію порушених процесів життєдіяльності і одужання, відновлення здоров’я пацієнтів;
забезпечення знеболення та медикаментозної терапії;
проведення хірургічних операцій з забезпеченням анестезії та післяопераційний моніторинг пацієнта, знеболення і подальша медикаментозна терапія;
цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
медична реабілітація в гострому періоді;
лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
харчування в стаціонарних умовах.

Окрім того, пацієнту надаються безоплатно ліки, які заклад отримує через централізовані держзакупівлі.

Для отримання цієї допомоги безоплатно пацієнт має звернутись з направленням лікаря до самостійно обраного медзакладу, який уклав договір з НСЗУ на надання потрібних пацієнту послуг. В разі невідкладного стану пацієнт може звернутись до лікарні без направлення, або викликати «швидку» за номером 103, яка доставить його до медзакладу.

На сьогодні понад 36 тисяч пацієнтів були госпіталізовані, у 77% випадків – це була планова госпіталізація, 23% – ургентна.

В 2021 році НСЗУ пропонує збільшити базову ставку для оплати стаціонарної допомоги в 2,9 разів. Це один з ключових тарифів програми медичних гарантій. Цього року базова ставка складає 4,5 тис.грн, наступного – ми пропонуємо її підняти до 13 тис. грн. До цієї базової ставки, так як і в 2020 році, будуть застосовуватися підвищуючі та понижуючі корегувальні коефіцієнти, які відображатимуть складність лікування.

Читайте також: Можемо перейти до режиму НС щодо заповненості ліжок – глава МОЗ про карантин в Україні.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...