Мед Атлант

Маємо виживати: франківські приватні перевізники пояснили, чому не хочуть возити пільговиків

Приватні перевізники у Франківську відмовляються возити більше трьох пільговиків одночасно. Хоча, згідно з умовами договору, вони зобов’язані це робити з 10-ї до 16-ї. Власники автобусів скаржаться, що ці умови – збиткові.

Пенсіонерка Марія Івасишин розповідає, що громадським транспортом користується кожного дня – добирається на роботу. Безкоштовно жінка може їхати тільки у комунальному транспорті. В приватних автобусах проїзд завжди оплачує, пише Суспільне.

“При мені жінці відмовили, а потім зайшов чоловік і по пенсійному сказали йому заходити. Сказали би вже один раз: що з 10-ї до 4-ї пенсіонери можуть їхати безкоштовно. А то одні їдуть безплатно, а на других подивляться, що вони заможніші і кажуть платити гроші”, – говорить Марія Івасишин.

Журналісти Суспільного поцікавились у водіїв автобусів, як вони перевозять пільговиків.

Водій Андрій розповів, що за кермом автобуса вже п’ять років. За цей час навіть не зможе порахувати, скільки пільговиків перевіз, а скільком людям відмовив. Не зізнався і в тому, скільки заробив за половину зміни та як змінився його заробіток під час карантину.

В один із автобусів маршруту № 34 пільговиків, які хотіли їхати від центрального ринку, не пустили. Така ж ситуація із пасажирами, які оплачують проїзд, на комунальному маршруті № 49.

“Заходить шестеро, а платить один. Дуже багато людей з посвідченнями, з електронними картками. Касовий апарат знімати не будемо, але зараз станом на 12-у годину, у мене в касі 450 гривень. Це від 6:00 до 12-ї роботи”, – розповів водій Володимир Довбенко.

Комунальний транспорт отримує відшкодування за перевезення пільговиків, каже голова спілки перевізників міста Олег Стахів. А приватні перевізники – ні. Тому доводиться виживати за рахунок платоспроможних пасажирів.

“Зрозумійте одне: нас обмежено в кількості місць, маємо якось виживати. Нас не дотують, не компенсують. Там є норма в законі: 15 % від загальної кількості сидячих місць. У нас це – три місця для перевезення пільгових категорій. Щоб вийти на якийсь баланс, щоб приватна техніка ще їхала, ми десь в такому руслі рухаємося поки в нас карантин. Далі будемо бачити. Ви ж бачите, що ми вечірні рейси не їдемо – немає людей, немає кого возити”, – пояснив Олег Стахів.

В управління транспорту щодня скаржаться пільговики, яким відмовили у перевезенні, розповідає начальник міського управління транспорту і зв’язку Андрій Гіглюк. Після кожної скарги управління проводить перевірку маршруту. За її результатами перевізники сплачують штрафи – 850 гривень. Вони ж проводять з водіями профілактичні бесіди, оголошують їм догани або звільняють.

“Зараз прийняте відповідне рішення виконавчого комітету, в якому вказано, що з 10-ї до 16-ї приватні перевізники зобов’язані без обмежень здійснювати перевезення пільгових категорій – не тільки пенсіонерів, а усіх. І до 10-ї, і після 16-ї в кожному автобусі є три пільгові місця”, – сказав Андрій Гіглюк.

Наприкінці року закінчуються діючі договори з перевізниками. За словами Андрія Гіглюка, зараз і в профільних міністерствах, і в його управлінні переглядають умови щодо перевезень пільговиків.

“Над питанням монетизації пільг або іншого шляху відшкодування перевізникам за їхню роботу працюють декілька міністерств. Але єдиного комплексного рішення зараз не прийнято. Тому ми чекаємо якось спільного рішення на рівні Кабміну, щоб далі приймати рішення на рівні міста”, – додав Андрій Гіглюк.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...