Мед Атлант

COVID-19: як на Косівщині працює бригада дезінфекторів

Першим про результати проведених жителям Косівського і Верховинського районів тестів на COVID-19 дізнається Анатолій Узюмов – начальник Косівської міжрайонної філії ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» (далі – філія лабораторного центру МОЗУ). Діє чітко регламентований порядок. Медичні працівники зобов’язані повідомляти цю службу про всі випадки потрапляння до них або виявлених хворих з підозрою на будь-яке інфекційне захворювання, в тому числі на коронавірусну інфекцію. Результати тестів надходять з обласного лабораторного центру МОЗУ в міжрайонну філію. Лише після цього про них дізнаються директор КНП «Косівська ЦРЛ» і члени районного штабу з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

У Косівського лабораторного центру є кілька важливих завдань у боротьбі з епідемією коронавірусу – епідеміологічне розслідування, встановлення усіх осіб, з якими контактувала інфікована людина, проведення дезінфекції у локальних вогнищах, пише Аліса Мудрицька для газети “Гуцульський край”.

Епідрозслідування нагадують слідчі дії. Тільки замість протоколів заповнюють спеціальні карти. Працівник філії лабораторного центру МОЗУ розпитує недужого, коли і де він міг підхопити вірус, з ким контактував напередодні та після появи клінічних ознак захворювання. Головна мета – виявити ймовірне місце локалізації збудника хвороби, знезаразити його.

Для цього проводять дезінфекцію. «У нас є лікар-дезінфекціоніст, маємо трьох епідеміологів, двох дезінфекторів. Формуємо бригаду і відправляємо її у епідемічне вогнище», – повідомив Анатолій Узюмов і запевнив, що Косівська філія лабораторного центру МОЗУ має ефективні антисептики та парогенератори для знищення інфекції у помешканнях. Засоби для знезараження дає обласний лабораторний центр. Косівська районна рада виділила 50 тисяч гривень з бюджету на ці потреби. Вистачає і засобів індивідуального захисту для працівників лабораторного центру. Філія має транспорт і пальне в достатній кількості для таких виїздів на місця поширення інфекції.

Однак основними розповсюджувачами COVID-19 є не помешкання, а люди.

Ми обов’язково повідомляємо прізвища хворих і усіх осіб, які тісно контактували з ними, медикам, що працюють за місцем проживання інфікованих. Сімейні лікарі та фельдшери мають цікавитися станом здоров’я цих осіб упродовж двох тижнів після контакту з інфікованим COVID-19, спостерігати, чи дотримуються вони вимог самоізоляції», – розповідає Анатолій Узюмов.

«Часто люди, які підхопили коронавірус, стверджують, що не знають, де могли заразитися. Що ви скажете з цього приводу?» – питає журналістка в начальника філії лабораторного центру МОЗУ.

«На мою думку, це не зовсім правда, – вважає Анатолій Леонтійович. – Інфікування могло трапитися у родині, у місцях масового скупчення людей (на днях народження, весіллях, похоронах і поминальних обідах, релігійних та урочистих святах), в громадському транспорті, де не дотримуються вимог соціальної дистанції і маскового режиму. У селах, як правило, усі добре знають, хто захворів, хто був у контакті, але йдуть до цих людей у гості або запрошують їх до себе, спілкуються з ними у магазинах. Якщо переглянемо будь-яку епідкарту, то побачимо, що причиною хвороби став контакт – передусім у сім’ї, в громадських місцях, на роботі…».

Анатолій Узюмов не перестає дивуватися безвідповідальності наших краян, які в умовах пандемії нехтують елементарними правилами індивідуального захисту: не носять медичних масок у громадських місцях, проводять багатолюдні родинні свята та масові заходи.

Але справа, мабуть, не лише у байдужості до свого і чужого здоров’я. Чимало українців узагалі не вірять у те, що коронавірусна інфекція є, що вона небезпечна. Анатолій Узюмов коментує це так: «Ну, я вже не знаю, про яку ще недугу нам так часто і докладно розповідали у ЗМІ, як про СOVID-19. Українська і світова статистика кількості інфікованих і загиблих говорять самі за себе. Якщо вже це скептиків не переконує, то хай підуть у Косівську лікарню, побачать, скільки там хворих, поспілкуються з ними особисто. Хай підуть у реанімацію і подивляться на стан пацієнтів з ускладненнями внаслідок коронавірусної інфекції. Не вірити можуть лише ті, кого хвороба не торкнулася особисто».

Завідуюча відділенням епідемічних досліджень Людмила Гавронська додає:

«Скажу вам навіть більше. Ми спілкувалися з людьми, які самі перехворіли на СOVID-19 (це показали результати тестів), тривалий час були заразними для інших, але вони впевнені, що коронавірусу в них не було. Справа в тому, що у деяких, передусім молодих людей хвороба проходить без симптомів. Тому вони її не визнають. Змушені повірити у неї ті, хто потрапив у лікарню у важкому стані, не відчував запахів і смаку, страждав від нестерпного головного болю, лихоманки, ломоти у всьому тілі, задихався, пройшов тривалий і недешевий курс лікування. Дехто легковажить своїм здоров’ям, бо порівнює COVID-19 з грипом. Але чому не хочуть замислитися над тим, що звичний для нас грип має чітко виражений сезонний характер, триває з жовтня по травень, спричиняє значно меншу кількість смертей? Ніколи ще в наших лікарнях не було такої великої кількості хворих з важкими пневмоніями серед літа. Коли надворі – спека, коли відбувається роз’єднання колективів, дорослі йдуть у відпустку, діти – на канікули. Невже не тривожить той факт, що у Косівську ЦРЛ потрапляють щоразу більше пацієнтів з однаковим діагнозом?».

 

Анатолій Узюмов підтвердив, що випадки захворювання працівників були і в трудових колективах району: медичних закладах (на 11 серпня захворіли 55 осіб), райвідділі поліції, районній і міській радах, управлінні праці та соціального захисту населення РДА, відділенні «Приватбанку» та інших. Тест підтвердив наявність коронавірусної інфекції у працівника Косівської міжрайонної філії обласного лабораторного центру МОЗУ. «Ця особа безпосередньо контактувала з хворими на COVID-19, – пояснив Анатолій Леонтійович, – бувала в епідемічних вогнищах, проводила епідрозслідування. Зараз наш працівник перебуває на амбулаторному лікуванні».

На фото: бригада Косівської міжрайонної філії обласного лабораторного центру МОЗУ проводить дезінфекцію у локальних вогнищах поширення СOVID-19 в одному з сіл району.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...